Методи и време за стерилизация на домашни консерви

Много рецепти за такива консерви изискват допълнителна стерилизация след пълненето на бурканите с готовия продукт.

През есенния сезон, когато зеленчуците узряват масово в градината, грижливите домакини се стремят да ги запазят възможно най-добре за зимата, приготвяйки различни консерви.

По-често тази мярка се използва, ако продуктът не съдържа голямо количество консерванти – захар, сол, оцет, лют пипер.

Стерилизацията ви позволява да премахнете абсолютно всички микроорганизми, които по един или друг начин могат да попаднат дори в чист буркан и да причинят ферментация. Можете да стерилизирате напълнените буркани по различни начини.

Стерилизация във вряща вода

Този метод за стерилизиране на пълни буркани е най-разпространеният. За да го приложите, е най-добре да ползвате специални устройства, които се продават на пазара, но ако не можете да си позволите, просто трябва да използвате газов или електрически котлон и да намерите тенджера с необходимия размер: височината и трябва да е по-голяма от височината на буркана.

Стерилизирането на буркани със заготовки в тенджера трябва да се извърши, както следва:

Поставете дървена, метална поставка или парче плат на дъното.
Поставете напълнените буркани в съд и поставете капаците отгоре.
Налейте топла вода на 1-2 см над гърлото на буркана. Водата не трябва да е студена или гореща, внезапните промени в температурата могат да доведат до спукване на стъкления съд.

Отнема достатъчно време, за да заври водата, за да загрее равномерно цялото съдържание на буркана. Времето за стерилизация може да бъде посочено в рецептата. Ако няма точни препоръки, тогава можете да използвате общите принципи на стерилизация.

Така половинлитров буркан трябва да се вари 10 минути, а такъв с обем 1 и 3 литра трябва да се вари съответно 15 и 30 минути.

При стерилизиране на буркани е необходимо да се вземе предвид не само времето за кипене, но и препоръчителната температура. Например, пържени салати или грах се препоръчва да се стерилизират при температури над 100C. Такива условия могат да се създадат, ако водата е осолена.

Поради своята простота и висока ефективност, методът за стерилизиране на напълнени буркани във вряща вода стана широко разпространен. Той позволява бързо да унищожите вредната микрофлора вътре в бурканите и да запазите продуктите за дълго време.

Стерилизация или пастьоризация

Поради неопитността си много начинаещи домакини не разбират разликата между пастьоризация и стерилизация на буркани. В същото време някои рецепти препоръчват пастьоризиране. Разликите между двете процедури трябва да бъдат ясно разбрани.

Пастьоризацията включва обработка на съдовете и продуктите в тях чрез нагряване до 99C. Високата температура и липсата на кипене ви позволява да унищожите вредните бактерии и частично да запазите витамините в консервите. Можете да пастьоризирате буркани в тенджера на котлона или във фурната. В този случай времето за пастьоризация трябва да се удвои в сравнение с конвенционалната стерилизация, а температурата трябва да се намали до 86-99 C.