Кипването на водата може да премахне до 90% от микропластмасата

Кипването на водата може да премахне до 90% от микропластмасата

 

В борбата срещу широко разпространеното замърсяване с микропластмаса учените откриха прост и ефективен метод.

Врящата вода може да премахне до 90% от тези малки пластмасови частици, според ново проучване, публикувано в списание Environmental Science & Technology Letters.

 

Проучване, проведено от учени от университета Джинан в Китай, установи, че калциевият карбонат във водата втвърдява микропластмасовите частици при нагряване до високи температури.

Това ги прави по-лесни за отстраняване с помощта на филтър.

„Пиенето на преварена вода е древна традиция в някои азиатски страни и се смята, че е полезно за човешкото здраве, тъй като варенето може да премахне някои химикали и повечето биологични вещества“, пишат авторите на изследването.

Откритието е важно, тъй като микропластмасата е открита в различни източници, включително кърма и седименти. Тези частици могат да бъдат вредни за човешкото здраве, причинявайки възпаление и други проблеми.

„Това проучване предоставя прост и достъпен начин за намаляване на въздействието на микропластмасата върху нашето здраве“, каза д-р Ли Уен, водещ автор на изследването.

Процесът на кипене на вода за отстраняване на микропластмасата е прост:

Сложете вода да заври в чайник или тенджера.
Оставете водата да ври няколко минути.
Прецедете преварената вода през филтър, за да премахнете микропластмасовите частици.

Изследователите подчертават, че кипенето не премахва всички микропластмасови частици от водата, но значително намалява концентрацията им. Те също така препоръчват използването на филтри с размер на порите под 10 микрона за най-добри резултати.

Материалите, публикувани на тази страница, са с информационен характер и са предназначени за образователни цели. Посетителите на сайта не трябва да ги използват като медицински съвет.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм