Пърженото месо уврежда ДНК

Високите температури причиняват увреждане на ДНК на месните клетки

Такива нуклеотиди се абсорбират от тялото по време на хранене, интегрират се в собствената му ДНК и причиняват опасни мутации.

Известно е, че пърженото месо, особено обработено на открит огън, е вредно за здравето. Съдържа много канцерогени, които водят до увреждане на ДНК и увеличават риска от рак. Дори Световната здравна организация обръща внимание на това.

Учени от Станфордския университет демонстрираха как възникват тези увреждания.

Статия от Ерик Кул и колеги, е публикувана в списание ACS Central Science.

Месото се състои от животински мускулни клетки и всяка клетка съдържа ДНК молекули. Готвенето на месо при високи температури ги уврежда. Когато такива молекули попаднат в тялото на ядящия, нуклеотидите се асимилират и могат да се използват за синтезиране на собствена ДНК. По този начин увреждането се предава чрез храната, причинявайки мутации и увеличавайки риска от рак.

Учените са демонстрирали този механизъм в лабораторни експерименти. Те приготвят месо (свинско и говеждо), както и картофи по два конвенционални начина – варени за 15 минути на 100 градуса по Целзий или пържени за 20 минути на 220 градуса. След това от продуктите се извлича ДНК и се оценява степента на нейното увреждане.

Оказва се, че пърженето създава повече смущения от варенето, което най-вероятно се дължи на по-високата температура. Освен това в картофите има по-малко увреждане на ДНК, отколкото в месото, което учените все още не могат да обяснят.

На следващата стъпка биолозите въведоха такива молекули в човешката клетъчна култура, след което ги третираха с багрила, което направи възможно откриването на увреждане на генома.

Както се очакваше, имаше много повече такива увреждания, отколкото в клетки, които не бяха в контакт с увредена ДНК.

Изследователите демонстрираха подобен ефект при мишки, хранени с тази ДНК: множество дефекти се появиха в генома на техните чревни клетки.

„Нашата работа повдига редица въпроси относно все още неизследвания, но потенциално значителен риск, свързан с консумацията на пържени, пушени и готвени на висока температура храни“, заключава професор Кул.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!