Азиатските слонове оплакват и погребват мъртвите си слончета

Поведението на животните наподобява човешки погребални ритуали, показва проучване.

Зоолозите са наблюдавали пет погребения на малки азиатски слончета. Във всеки случай, според наблюденията, гигантските животни са демонстрирали подобно поведение – те са пренасяли трупа за торса и краката от мястото на смъртта на известно разстояние, преди да го заровят в земята с краката нагоре.

Изследователите комбинирали данни от произволни наблюдения, възстановени от разкази на местни жители, цифрови снимки, които случайно са заснели погребалната процесия, както и данни от теренни наблюдения на живота на животните и аутопсии след смъртта на погребаните малки.

Във всичките пет случая, които учените успяват да реконструират, животните показвали подобно поведение преди и след „погребението“. Стадото пренасяло мъртвото малко на кратко разстояние и след това усърдно избягвало да пасе близо до гроба.

В един случай изследователите също успели да намерят доказателства, че стадото силно реве и тръби около заровено слонче. В същото време при всяко погребение са открити следи от 15–20 индивида, което говори за мащабна церемония.

Всички намерени малки са починали от полиорганна недостатъчност на възраст от три месеца до една година.

Погребенията са открити в напоителни канали на чаени плантации, на стотици метри от най-близките населени места.

В същото време изследователите смятат, че липсата на по-възрастни индивиди в погребенията се дължи на невъзможността да се носят тежки трупове.

Слоновете са известни със своето социално и кооперативно поведение, но погребението на малки преди е било наблюдавано само при африкански слонове.

Известно е, че дивите слонове както в Африка, така и в Азия посещават трупове в различни етапи на разлагане, но има разлики, когато става дума за малки слончета: и в петте случая азиатските слонове „напуснали мястото на погребението в рамките на 40 минути“ и след това избягвали да се връщат в района, избирайки различни паралелни маршрути за миграция.

 

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА