Австралийски лекар победи рак на мозъка със собствена технология

Австралийски лекар победи рак  на мозъка със собствена технология

Преди година австралийският лекар и изследовател Ричард Сколър беше диагностициран с глиобластом. Това е агресивна форма на рак на мозъка, от която повечето пациенти не оцеляват и година. Но днес той празнува победа: последният ЯМР не показа рецидив на тумора.

Сколър, 57-годишен професор, специализиран в лечението на меланома, стана първият пациент, получил експериментална терапия, базирана на собствените му изследвания.

През последното десетилетие Институтът по меланома в Австралия, където работи Сколър, постигна значителен напредък в лечението на напредналите стадии на заболяването. Процентът на пациентите, практически излекувани от меланома, се е увеличил от по-малко от 10% на 50%, до голяма степен благодарение на разработената от него имунотерапевтична техника.

В случая на Сколър имунотерапията, която има за цел да атакува раковите клетки с имунната система на тялото, беше подсилена с комбинация от лекарства и приложена преди операцията за отстраняване на тумора. В допълнение, професорът получи персонализирана ваксина, базирана на уникалните характеристики на неговия тумор.

Лечението идва със сериозни странични ефекти, като гърчове, проблеми с черния дроб и пневмония, но Сколиър успява да ги преодолее.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм