Учени от САЩ измислиха как да се направи работеща машина на времето

Учени от университета в Масачузетс са стигнали до извода, че машина на времето, способна да премести човек в миналото, може да бъде построена с помощта на две голи сингулярности.

Общата теория на относителността допуска съществуването на затворени времеподобни криви при специфично условия, които не допускат нарушаването на принципа на причинно-следствената връзка. По този начин природата не позволява парадокси поради пътуване във времето.

Въпреки това, могат да се формират времеви примки, ако във физическата система има екзотична материя с отрицателна маса, чието съществуване във Вселената не е доказано.

В нова работа физиците са показали, че в някои случаи времевите примки могат да се образуват без екзотична материя. За това е необходимо да се разположат един до друг два свръхдълги пръти, в центъра на които се намира сингулярност – точка с безкрайна плътност, температура и налягане.

Според съвременните научни понятия, сингулярностите се намират в центъра на черните дупки, но в този случай те трябва да бъдат затворени от хоризонта на събитията. След това между прътите ще се появи затворена времева крива.

На снимката: Кадър от филм „Машина на времето 1960“

https://www.sciencealert.com/time-travel-is-possible-but-only-if-you-have-an-object-with-infinite-mass#

© 2018 30dumi.eu   All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu   All rights reserved!