Нашествието на машините: За една годината роботи са заменили част от работниците в 12% от британските компании!

Положението е парадоксално: най-активно роботи и алгоритми изместват работниците в Уелс, но хората там  са много по-малко обезпокоени от автоматизацията.

Експертите настояват да се подготвим защото това е само началото.

Абсолютното мнозинство от британските работници не вярват, че ще бъдат заменени от роботи, но това вече се случва – и все по-активно. Това се доказва от проучване на Pod Group, цитирано от TechRadar. Експертите посочват катастрофалното неготовност на обществото да приеме предстоящите промени.

Pod Group са интервюирали 2 000 служители за условията им на работа през последните 12 месеца и след това изказвали мнение за опасностите от автоматизацията през следващите 15 години.

12% заявиха, че през последната година техният работодател се е отказал от услугите на някои работници, като ги заменил с механизми или със  софтуерно решение.

Най-активно протича автоматизацията на работните процеси в Уелс, където 14% от анкетираните са наблюдавали ефектите от автоматизацията. Най-безопасното място за работниците в Обединеното кралство е Северна Ирландия, само 7% от служителите се оплакали, че са били освободени заради роботи.

При това едва 20% се страхуват да загубят работата си поради автоматизация в обозримо бъдеще – през следващите 15 години. В същото време именно в Уелс са най-малко загрижени – само 16%.

Ръководителят на Pod Group и организатор на изследването, Чарлз Тауърс-Кларк, твърди, че нито работниците, нито работодателите са подготвени за последиците от Четвъртата индустриална революция.

„Разбира се, от ИИ не трябва да се страхуваме до такава степен, че изобщо да спрем развитието на технологиите. Но малко страх [за своето работно място] няма да навреди, защото би ни принудил да развием качества, които са недостъпни за ИИ, като по този начин създаваме възможности за хармонично сътрудничество между хората и машините.

Сега хората със собствените си очи виждат как програмите ги заместват и скриват главите си в пясъка. А мощността на ИИ междувременно нараства скокообразно. „

Неотдавнашно проучване на Microsoft показа, че сред ръководителите, осведомеността за опасностите от ИИ е много по-висока. 40% признават, че техният бизнес няма да оцелее в новата среда. И не след 15 години, както се твърди в анкетата на Pod, а само след пет.

По материали на  hightech+

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!