National Interest определи „горещите точки“, където може да започне Третата световна война

National Interest определи „горещите точки“, където може да започне Третата световна война

Следващата година Южнокитайско море, Украйна, Персийският залив и Корейският полуостров ще останат най-горещите региони, където може да започне третата световна война. Това пише професорът от Военния колеж на армията на САЩ Робърт Фарли в статия за National Interest .

Според Фарли засега борбата на САЩ и Китай в Южнокитайско море протича в рамките на икономически санкции и тарифни спорове, но с влошаването на двустранните отношения конфликтът може да излезе извън тези рамки.

Фарли определя Украйна като още едно вероятно място за началото на световна война. Той припомня неотдавнашния инцидент в Керченския пролив, отбелязвайки, че това е довело до увеличаване на напрежението в региона.

В същото време авторът смята, че Русия най-вероятно не е заинтересувана от „нарушаване на статуквото“ преди изборите за украински президент, което от своя страна може да внесе несигурност в ситуацията. Предвид продължаващото напрежение между Москва и Вашингтон, дори едно малко сътресение шок може да наруши деликатния баланс, предупреждава Фарли.

Третият „горещ“ регион, според професора, е Персийският залив. Тук напрежението нараства поради икономическия натиск на САЩ върху Иран, както и конфликтите в Йемен и Сирия. Като се има предвид стратегическото значение на региона, всяка проява на нестабилност тук може да доведе до открит сблъсък между Москва, Вашингтон и дори Пекин, продължава авторът.

Четвъртото огнище на напрежението, смята професорът, е Корейският полуостров, въпреки неотдавнашните мирни инициативи на САЩ и КНДР. Според него отношенията между Вашингтон и Пхенян могат да се влошат във всеки един момент, още повече, че Китай и Япония имат разногласия по корейския въпрос.

Влошаването на отношенията между Китай и Съединените щати „предвещава неприятности“ в бъдеще, а „горещи точки“ могат да възникнат и в други държави, пише Фарли. В същото време кризата на американската военна хегемония и установеният световен ред показват, че близкото бъдеще вероятно ще стане по-опасно от близкото минало, заключава той.

© 2018 30dumi.eu   All rights reserved!

Още по темата:

Полският външен министър Ващиковский: Съветският съюз допринесе за началото на Втората световна война

Полският външен министър Ващиковский: Съветският съюз допринесе за началото на Втората световна война

Съветският съюз е провеждал  войната с германците заради  собствените си интереси, счита Витолд Ващиковский.…

US генерал Къртис Скапароти: Европа трябва да е готова за война с Русия

US генерал Къртис Скапароти: Европа трябва да е готова за война с Русия

Европа трябва да е готова за война с Русия, счита американският генерал Къртис Скпарати.…

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм