Загубите на производителност на фотоволтаичните панели

Наистина, аномалиите в работата на фотоволтаичните инсталации се превръщат във все по-сериозен проблем, който може да доведе до съществени загуби на производителност в соларната индустрия.

Данни, предоставени от компанията Raptor Maps, базирана в САЩ, указват, че този проблем може да доведе до загуби от над 2 милиарда долара за сектора на соларната енергия.

Анализът, базиран на въздушни инспекции на широкомащабни соларни системи с обща мощност от 24,5 GW, показва, че фотоволтаичните инсталации се сблъскват с все по-чести аномалии в работата си. Недостатъчната производителност, поради наличието на аномалии, е нарастнала от 1,61% през 2019 г. до 3,13% през 2022 г. Загубите от електроенергия, причинени от тези аномалии, са се увеличили с 94% през този период.

Според прогнозите, ако се поддържат настоящите темпове, загубите от електроенергия, породени от аномалии в работата на фотоволтаичните системи, може да достигнат до почти 6% до 2025 г. Raptor Maps оценява, че годишните загуби за инспектираните 24,5 GW соларни активи ще достигнат 82 милиона долара.

Това може да доведе до значителни загуби в мащаб на сектора, оказвайки влияние върху икономическата устойчивост на индустрията в глобален аспект.

Екстраполирането на тези данни към общия глобален капацитет за фотоволтаична генерация (без жилищни инсталации) до края на 2021 година, показва, че индустрията може да претърпи загуби от приходи в размер на 2,5 милиарда долара годишно, съобщават от компанията.

Докладът включва данни за намалението на производителността спрямо размера на инсталацията и нивото на аномалиите в модулите. Цифрите показват, че по-малките фотоволтаични инсталации са имали най-високи средни загуби на мощност като процент от съответния производствен капацитет. Същевременно, най-големите инсталации показват по-високи средни загуби на мощност.

Соларни паркове с мощност между 100 MW и 200 MW имат средни загуби на мощност от 4,04% до 29% по-високи от глобалната средна стойност.

Инсталации с капацитет над 200 MW губят средно около 4320 долара на мегаватчас, съобщава Raptor Maps. Това подчертава важността на надеждни и поддържани инсталации, за да се намалят загубите на производителност и загубите от приходи в соларната индустрия.

За още подобни статии посетете – Новини за фотоволтаици