Внимание: Хакери крадат профили във фейсбук с рафинирана измама

Това получавам вчера от много добър приятел:

Първо съобщение:

Вчера в 20:46 ч.
(от приятел „ВТ“)
Моят Facebook беше блокиран и ми казаха да избера 5 приятели, които да ми помогнат да получа код за потвърждение и вие сте един от тях. Facebook ще ви изпрати код и вие ще ми го изпратите, за да мога да го въведа правилно. Добре?

И аз пиша ДА.

Второ съобщение от „ВТ“

Моля, проверете в имейлите си дали сте получили съобщение с вашия код. Състои се от 8 цифри.

И аз изпратих: 32644472

В момента, в който натиснах Enter се усетих, че нещо не е наред. Няма как ВТ да ми говори на Вие, ама го отдадох на системата.

След секунди фейсбук ми прати мейл, в който ме уведомява, че от неизвестно устройство някой е поискал смяна на паролата чрез код (който аз великодушно съм изпратил!), но понеже профилът ми е с двуфакторна идентификация, ФБ предлага да си сменя паролата с нова.

Това и направих … Бях на крачка да загубя профила си! Спаси ме само двуфакторната идентификация.

Така че внимавайте с подобни казуси – ако получите подобно съобщение, просто се обадете на засегнатия приятел. Впрочем този приятел е с вече хакнат и отнет профил :(

Обобщение: За да се стигне до кражба, хакерът трябва да знае поне едно от две неща – вашият телефон и/или вашата електронна поща, с които можете да влезете във ФБ. Откъде е взел тази информация за мен е загадка. Макар да е ясно, че е някой близък човек, който знае поне номера на телефона ви…

Илюстрация: pixabay.com

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!