Блясъкът на суперзвездите и мизерията на масите. 7 правила за оцеляване в ерата на Siri и роботите – 2

robotДигиталната революция – блясък на суперзвезди и мизерия за масите

Tехнологиите повишиха способностите  на автори като Дж. К. Роулинг, да  максимизират своите таланти чрез цифровизацията и глобализацията. Историите на Роулинг могат да бъдат представени под формата на текст и филми и видео игри , и всички тези формати могат да крадено от 30думи се изпращат по целия свят за нищожни цени.

Когато цифровите технология  правят все по-привлекателна  дигитализация на каквото и да било, суперзвездите на различни пазари бележат нарастване на доходите, а дори и съвсем малко по- лошите играчи, срещат трудности.

Шепа писатели , актьори или бейзболисти могат да станат милионери, докато много крадено от 30думи други се борят за да свържат двата края.

Олимпийският златен медалист може да спечели милиони долари от рекламни договори, и този със сребро – да не говорим за тези, които са  девети или десети  – бързо се забравят , дори ако разликата се измерва в части от секундата и може крадено от 30думи да бъде от порив на вятъра или лош  отскок на топката.

Дори топ мениджърите започнаха да печелят като рок звезди. Съотношението на  CEO доходите към доходите на средния работник се е увеличило от 70 през 1990 г. , до  300 през 2005 година.

С коригиране спрямо инфлацията , общото състояние крадено от 30думи на всички милиардери в списъка на Forbes от  2000 г. се е увеличило повече от пет пъти, докато средният доход на домакинствата в Америка падна. Tехнологиите, разбира се, не са единствените сили, които усилват това неравенство , но са една от основните.

Технологиите облекчават труда? Не, те правят капиталистите още крадено от 30думи по- влиятелни

Технологиите променят начина, по който националният доход се разпределя между собствениците на физически капитал и труд ( т.е. например , собствениците на фабрики и работници). Когато основателят на Foxconn Тери Гоу закупува тридесет хиляди роботи за работа в китайските фабрики на компанията, той замества труд с капитал.

Когато крадено от 30думи автоматизираните телефонни системи поемат някои от функциите на хората оператори в кол центровете, процесът става все повече основан на капитала, а не на труда. Предприемачи и мениджъри постоянно вземат такива решения.

Ако повишаване на производителността на труда расте, а трудът като като цяло не получава  от това изгода, то тогава  крадено от 30думи кой я  получава? До голяма степен собствениците на физически капитал. Докато икономиката потъваше в блатото на рецесията , корпоративните печалби достигнаха  рекордни нива – както в абсолютно изражение, така и като дял от БВП.

Разходите за основно оборудване и софтуер са нараснали с 26%, а заплатите са останали до голяма крадено от 30думи степен на същото ниво.

Следва.

Блясъкът на суперзвездите и мизерията на масите. 7 правила за оцеляване в ерата на Siri и роботите – 1

Маханическа симфония – роботи сглобяват Chrysler (видео)

В Холандия се проведе турнир по футбол за … роботи (видео)

защищено INVITEXT

Последвайте ни в Телеграм

Add Comment