Блясъкът на суперзвездите и мизерията на масите. 7 правила за оцеляване в ерата на Siri и роботите – 2

robotДигиталната революция – блясък на суперзвезди и мизерия за масите

Tехнологиите повишиха способностите  на автори като Дж. К. Роулинг, да  максимизират своите таланти чрез цифровизацията и глобализацията. Историите на Роулинг могат да бъдат представени под формата на текст и филми и видео игри , и крадено от 30думи всички тези формати могат да се изпращат по целия свят за нищожни цени.

Когато цифровите технология  правят все по-привлекателна  дигитализация на каквото и да било, суперзвездите на различни пазари бележат нарастване на доходите, а дори и съвсем малко по- лошите играчи, срещат трудности.

Шепа писатели , актьори или бейзболисти могат крадено от 30думи да станат милионери, докато много други се борят за да свържат двата края.

Олимпийският златен медалист може да спечели милиони долари от рекламни договори, и този със сребро – да не говорим за тези, които са  девети или десети  – бързо се забравят , дори ако разликата се измерва в крадено от 30думи части от секундата и може да бъде от порив на вятъра или лош  отскок на топката.

Дори топ мениджърите започнаха да печелят като рок звезди. Съотношението на  CEO доходите към доходите на средния работник се е увеличило от 70 през 1990 г. , до  300 през 2005 година.

С коригиране крадено от 30думи спрямо инфлацията , общото състояние на всички милиардери в списъка на Forbes от  2000 г. се е увеличило повече от пет пъти, докато средният доход на домакинствата в Америка падна. Tехнологиите, разбира се, не са единствените сили, които усилват това неравенство , но са една от основните.

крадено от 30думи

Технологиите облекчават труда? Не, те правят капиталистите още по- влиятелни

Технологиите променят начина, по който националният доход се разпределя между собствениците на физически капитал и труд ( т.е. например , собствениците крадено от 30думи на фабрики и работници). Когато основателят на Foxconn Тери Гоу закупува тридесет хиляди роботи за работа в китайските фабрики на компанията, той замества труд с капитал.

Когато автоматизираните телефонни системи поемат някои от функциите на хората оператори в кол центровете, процесът става все повече основан на капитала, а не на крадено от 30думи труда. Предприемачи и мениджъри постоянно вземат такива решения.

Ако повишаване на производителността на труда расте, а трудът като като цяло не получава  от това изгода, то тогава  кой я  получава? До голяма степен собствениците на физически капитал. Докато икономиката потъваше в блатото на рецесията , корпоративните печалби достигнаха  рекордни нива крадено от 30думи – както в абсолютно изражение, така и като дял от БВП.

Разходите за основно оборудване и софтуер са нараснали с 26%, а заплатите са останали до голяма степен на същото ниво.

Следва.

Блясъкът на суперзвездите и мизерията на масите. 7 правила за оцеляване в ерата на Siri и роботите крадено от 30думи – 1

Маханическа симфония – роботи сглобяват Chrysler (видео)

В Холандия се проведе турнир по футбол за … роботи (видео)

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment