За какво са ни всъщност омразните комари?

Отговор: Наистина, комарите изглеждат специално създадени само за да ни дразнят. А когато стана известно, че те са отговорни за предаването на огромен брой болести, комарите започнаха да изглеждат като истинско проклятие.

Междувременно трябва да се знае, че комарите са необходим компонент на природния баланс и колкото и да ги мразим, ще съжаляваме още по-горчиво за изчезването им. Защото малките комари са връзки на по-голяма система, биоценоза.

И тук всичко има значение: и атмосферата, и водният режим, и почвата, и микроорганизмите, и животните.
Трябва само да се изключи една от връзките и всички следващи ще пострадат, балансът в природата ще бъде нарушен.

Например в Арктика, където повечето северни птици гнездят през късите студени лета, ларвите на комарите често са единственият източник на храна за тях. Но дори и онези комари и ларви, които не са успели да станат храна за птици или риби, пак няма да живеят напразно.

Милиарди насекоми носят в телата си тонове химични елементи: въглерод, азот, фосфор, калций, желязо, манган, молибден, бор, които са толкова необходими за растенията. Предполага се, че облаците от комари понякога са единственият биологичен транспорт за някои микроелементи, без които както стръковете трева, така и могъщите дървета губят силата си.

Като предават инфекции, комарите служат и като важен стабилизатор на екосистемите, тъй като те регулират размера на животинските популации, подобно на хищниците.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!