Учени по целия свят отбелязват появата на все повече загадъчни свръхмощни мълнии

За учените е било доста неочаквано откритието за мястото и времето на появата на свръхмощни мълнии, за които се е смятало, че се появяват само в топлите сезони. Само че този вид мълнии обаче  се оказва изключение.

По време на ударите на супермълния се отделя 1000 пъти повече енергия, крадено от 30думи отколкото при нормален удар на мълния. Очевидци сравняват ярките им проблясъци със зрелищно представление с бенгалски огън. Не много са имали късмета да наблюдават това явление и още повече да го изследват.

Например за периода 2010-2018г. учените са успели да анализират около 2 милиарда удари на мълния, от които само крадено от 30думи 8000 се оказали супермълнии, освобождаващи енергия от над 1 милион джаула.

Прави впечатление, че по-голямата част от ударите на мълнии (90%) се наблюдават през лятото, а супермълниите се наблюдават в открития океан през зимата. Това откритие е от особено значение, тъй като ще позволи да се регулира движението на самолети крадено от 30думи и кораби.

Супермълнии са регистрирани над северната и източната част на Атлантическия океан, Андите и Средиземноморието, в Япония и по протежение на екватора в Индийския и Атлантическия океан.

Преди се смяташе, че тези свръхмощни светкавици се образуват на места, където има висока конвективна нестабилност – в субтропична и тропическа Африка крадено от 30думи и Америка, както и в Югоизточна Азия.

Учените все още не знаят каква е причината за подобни опасни явления. Има хипотеза, че над океаните се появяват супермълнии по време на сезонни колебания в температурата на водата. Учените обаче не изключват, че тези колебания са следствие от глобалните климатични промени.

esoreiter

крадено от 30думи

© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

 

Още по темата – във Фейсбук:


© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

защищено INVITEXT