10 от най-големите езера на Земята вече са изчезнали или изчезват (видео ++)

Нещо тревожно се случва с най-големите езера на Земята. Бавно, но сигурно, някои от тях бързо изчезват или вече напълно са пресъхнали.

Днес водата по света изчезва по-бързо от всякога. Живителната течност се приватизира, продава и купува от огромни корпорации, които мислят само за това – да печелят все повече крадено от 30думи пари. Междувременно големи водоеми, такива като огромните езера, пресъхват. Представяме ви 10 много големи водни обекти, които вече са изсъхнали или бързо изсъхват по цял свят.

1. Оуенс, САЩ

Неутолимата жажда на Лос Анджелис е виновна за появата на прашната чаша, известна сега като долината Оуенс.

Преди да изсъхне крадено от 30думи през 1926 г., езерото Оуенс е с площ около 108 квадратни мили в Калифорния, близо до границата с Невада. Но през 1913 г. Департаментът за вода и енергия в Лос Анджелис насочва река Оуенс в Los Angeles Aqueduct.

2. Аралско море, Казахстан

Някога оазис в Централна Азия и четвърти по крадено от 30думи големина източник на сладка вода в света, Аралско море започва да губи обем през 60-те години. В опит да напои култури в пустините на днешен Узбекистан, СССР през 40-те години започва да отклонява вода от реките Амударя и Сърдаря, захранващи Арал.

Към 1986 г. обемът на езерото намалява до точката крадено от 30думи на превръщането му в четири отделни водоема. Днес може да претендира само за 10 процента от предишната си площ от 26 300 квадратни мили.

По обем езерото е загубило приблизително 167 милиарда галона вода, което е повече от целия обем на езерото Ери. Въпреки това има известна надежда, че Аралско крадено от 30думи море ще се запази.

През 2003 г. Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан се обединиха за изграждането на язовир Кокарал. До 2007 г. строителството забавя дренажа толкова много, че нивото на водата се вдига с около 40 метра.

3. Мъртво море, Близкия Изток

В най-ниската точка на Земята Мъртво крадено от 30думи море бавно изчезва. През последните 30 години се наблюдава рязко намаляване на размера на езерото с 3 фута годишно.

 

За да забавят пресъхването на Мъртво море, Израел, Йордания и Палестина се договориха за план за изпомпване на около 53 милиарда галона вода годишно от Червено море – крадено от 30думи на повече от 100 мили.

4.  Фагибин, Мали

Езерото Фагибин в Мали беше едно от най-големите езера в Западна Африка, с площ от около 230 квадратни мили. Но към 1990 г. засушаването напълно източва езерото, принуждавайки жителите там да търсят препитание за сметка на други ресурси.

Връщането на дъждовете крадено от 30думи за последните 15 години добави около шест процента от предишната площ на Фагибин, но дългосрочното му възстановяване изглежда невъзможно.

5.   Асалско езеро, Джибути

С температурите, достигащи   125 градуса по Фаренхайт (52 по Целзий) през лятото, изпаряването на   Асалското езеро в Джибути е неизбежна реалност.

Разположеният във вулканичен крадено от 30думи кратер водоем, вероятно е бил отделен от Аденския залив и Индийския океан чрез потоци лава. В такива тежки условия има малко валежи, които биха могли да захранва езерото. Вместо това обемът му се попълва за сметка на подземния отток на вода от съседния залив.

Едно от малкото езера, което крадено от 30думи не е намаляло поради изтичане на вода, Асал все още е важен природен ресурс за местната икономика.

Езерото е 10 пъти по-солено от морската вода, а солта му се събира за разпространение в Африка и Европа.

6.  Чад / Chad, Нигер, Нигерия, Камерун

Басейнът на езерото Чад в Централна Африка крадено от 30думи според ООН е „екологична катастрофа“. Основната водна артерия на езерото, река Шари, е била пренасочена, за да осигури напояване на земеделските земи в различни региони.

От 1963 до 2001 г. площта на езерото  намалява с 95 процента и възлиза само на 580 квадратни мили. Преди това тя обхваща крадено от 30думи повече от 10 000 квадратни мили.

Чад, Нигерия, Камерун, Нигер и Централноафриканската република се надяват да изпомпват вода от река Конго на север до река Шари.

7. Урмия, Иран

С шест язовира, които улавят по-голямата част от водата от 11-те реки, които навремето са захранвали соленото езеро, езерото Урмия в крадено от 30думи северен Иран деградира от разкошно място за почивка в изсъхнал солен канал.

Езерото с площ 2000 квадратни мили някога е било едно от най-големите в Близкия изток. Днес то е с малко под 40 процента от тази площ.

 

Въпреки че производителите на енергия и храна са спечелили от крадено от 30думи пренасочването на реките, много еколози се опасяват, че дългосрочният резултат от пренасочването на вода може да бъде почти сухо езерно дъно, подобно на замърсеното дъно на Аралско море.

8. Поянг, Китай

Китайското езеро Поянг е най-голямото сладководно езеро в страната. През януари 2014 г. нивото му спада до там, крадено от 30думи че се разкрива древен каменен мост, който е бил наводнен в продължение на 400 години.

През 2012 г. по време на една от най-тежките суши в страната китайската официална информационна агенция Синхуа съобщи, че езерото е достигнало ново рекордно ниско ниво от 7,95 метра.

9. Чапала, Мексико

Съдбата на най-голямото крадено от 30думи мексиканско езеро Чапала е лоша. В исторически план средната площ на езерото е била около 700 квадратни мили, а през 1955 г. то преживява първата си сериозна криза.

В резултат на комбинацията от суша и изтичане, нивото на водата спада с около 7 процента, което довежда до спиране на производството крадено от 30думи на хидравлична електроенергия в град Гуадалахара.

Въпреки че езерото се възстановя през цялата следващата част на века, до 2001 г. повече от 25 процента от повърхността му са изчезнали. Нивото на водата почти съответства на нивото на кризата от 1955 г.

10. Големите езера, САЩ / Канада

Когато гледаме безкрайните крадено от 30думи простори на езерото Мичиган, е трудно да разпознаем признаци на бедствие. Но през 2013 г. Големите езера достигнаха най-ниското си ниво в цялата си история.

 

Основният виновник за понижаването на нивото на езерото е река Сейнт Клер, воден път, който е разширяван многократно през миналия век, за да се крадено от 30думи осигури плавателен канал.

по материали на e-chronicles

© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

 

Втората по големина тропическа гора на Земята загива от сушата (видео)

Втората по големина тропическа гора на Земята загива от сушата (видео)

Анализът на спътникови данни потвърди информацията, че през последните години се ускорява  темпото на…

Още по темата крадено от 30думи – във Фейсбук:


© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

защищено INVITEXT