6 признака за увреден черен дроб, които никога не трябва да пренебрегвате!

Непременно прочетете!

Правилно функциониращият черен дроб е жизненоважен за нашето здраве. Броят на чернодробните заболявания непрекъснато се увеличава през годините. Според Националната статистика на Обединеното кралство чернодробните заболявания са петата водеща причина за смърт.

Чернодробното заболяване е признато за втората водеща причина за смърт сред всички заболявания на храносмилателната система в Съединените щати.

Основните функции на черния дроб са:
– Пречиства кръвта чрез метаболизиране на алкохол, лекарства; и неутрализиране на токсични вещества.

-Произвежда основните протеини на организма, включително тези, които предотвратяват съсирването на кръвта, отварят пътища за доставяне на хранителни вещества в кръвта и протеини, които предпазват от инфекции.

– Произвежда холестерол превръщайки го в основни вещества, използвани от организма.
Регулира доставките на енергия чрез производство, съхранение и доставяне на глюкоза в тялото и мозъка.

– Регулира баланса на хормоните, включително на надбъбречните и щитовидната жлеза.

Потенциалните причини за увреждане на черния дроб са многобройни и включват наследственост (т.е. генетично предразположение), дълготрайно чернодробно заболяване (т.е. цироза) и дългосрочно излагане на токсични вещества.
Важно е да разберем потенциалните признаци на увреждане на черния дроб, за да поддържаме здравето си.

Ето 6 възможни признака на увреждане на черния дроб

1. Умора

Различни проучвания показват, че хроничната умора и изтощението са най-честите симптоми на увреждане на черния дроб. Здравните специалисти предполагат, че свързаната с черния дроб умора и изтощение са страничен продукт от неврохимични промени в мозъка и хормонални дисбаланси.

2. Суха или раздразнена кожа

Раздразнената и сърбяща кожа е друг потенциален признак за увреждане на черния дроб. За да бъде здрава, нашата кожа се нуждае от влага чрез преноса на телесни течности. Когато тази течност не се доставя в достатъчно количество, кожата често придобива различен вид; това включва зачервяване на ръцете или краката, пожълтяване на лигавиците (т.е. жълтеница) или необяснимо петно ​​(тъмно или светло) в определени области.

3. Болки в корема

Ако черният дроб е увреден, често има болка в корема. Пациенти често описват тази болка като „пробождаща“ или „пулсираща“ – симптом, който често се облекчава само чрез правилно лечение на основния проблем.

4. Гадене и повръщане

Както споменахме по-рано, една от основните функции на черния дроб е да детоксикира и елиминира токсичните вещества от тялото. Когато функцията за детоксикация на черния дроб е нарушена, могат да възникнат редица проблеми, включително внезапни промени в нормалното храносмилане и метаболизъм.

5. Подуване на корема

Според специалистите увреждането на черния дроб нарушава нормалния кръвен поток към органа, което повишава налягането в околните вени. Тези „околни вени“ включват тези, отговорни за транспортирането на кръвта от далака и червата към черния дроб. Нарушаването на този процес причинява пикове в нивата на кръвното налягане, състояние, известно като портална хипертония.

6. Жълтеница

Чернодробните проблеми могат да причинят промени в цвета на очите и кожата. Това обезцветяване се дължи на натрупване на жлъчен пигмент, наречен билирубин, който не може да бъде правилно изхвърлен.

Жълтеникав оттенък на кожата или очите се нарича жълтеница. В допълнение към промяната на външния вид на окото, жълтеницата може да причини други симптоми, включително тъмна урина, сърбеж по цялото тяло и  увреждане на паметта.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!