Антирадиационни таблетки ще бъдат раздавани на белгийците

Жителите на Белгия ще получат йодосъдържащи хапчета, които могат да намалят въздействието на радиацията върху човешкия организъм.

Федералното правителство е разширило от 20 до 100 километра зоната за превантивно разпределение на антирадиационни таблетки в населените места в близост до ядрени центрове. По този начин, като се вземат  предвид местата на атомните електроцентрали във  Валония и Фландрия,  в потенциално опасната зона се оказва цялото население на кралството.

Миналата седмица федералният министър на околната среда  на Германия, Барбара Хендрикс,  призова белгийското правителство да прекрати временно експлоатацият на  третия реактор на АЕЦ „Дул“ в белгийска Фландрия и втория блок в  АЕЦ „Tианж“ във Валония, докато не  представи доказателства за тяхната безопасност. Преди това същото поискаха Холандия и Люксембург.

Исканията на съседните страни са предизвикани от  загрижеността им във връзка с редица отбелязани  наскоро в белгийските АЕЦ технически инциденти, които доведоха до автоматично спиране на реактори, а също и във връзка със състоянието на стоманените корпуси на някои от тях.

Белгийската Федерална агенция за ядрена безопасност, от своя страна, побърза да увери властите на съседните страни, че реакторите на белгийските атомни електроцентрали отговарят на най-високите изисквания за безопасност.

Във връзка с аварията в японската атомна електроцентрала „Фукушима“ през 2011 г., белгийските власти решиха да затворят всички атомни електроцентрали в страната до 2025 г.