Е. Радев и А. Джамбазки са срещу забраната на законно притежавани оръжия

Българските евродепутати от ЕНП-ГЕРБ и ЕКР-ВМРО Емил Радев и Ангел Джамбазки обединиха усилия срещу опитите на Европейската комисия да забрани законно притежаваните полуавтоматични оръжия, което би засегнало хиляди ловци и спортни стрелци в България и Европейския съюз.

В свои съвместни законодателни изменения към предложението за реформа на Директивата за огнестрелните оръжия двамата настояха полуавтоматичните оръжия да продължат да подлежат на разрешителен режим вместо да бъдат изцяло забранявани за частно притежание и употреба.

Няколко дни след атаките в Париж от 13 ноември Европейската комисия излезе с предложения за промяна на съществуващото европейско законодателство относно огнестрелните оръжия с цел предотвратяване на бъдещи терористични атаки.

По-точно ЕК иска да забрани притежанието на полуавтоматични граждански огнестрелни оръжия, които имат вид на автоматично огнестрелно оръжие, както и на деактивирани автоматични огнестрелни оръжия. Друго предложение е колекционерите на оръжия също да бъдат подложени на контрол и да трябва да притежават разрешителни за оръжията.

Според Емил Радев и Ангел Джамбазки предложенията на ЕК нямат нищо общо с действителността и няма да предотвратят бъдещи терористични атаки, тъй като полуавтоматичните оръжия, използвани от спортни стрелци и ловци, и автоматичните оръжия, предпочитани от терористи, са с различни технически характеристики, които не са покрити от директивата. Българските евродепутати са на мнение, че ако бъдат приети, законовите предложения от ЕК ще доведат до точно противоположните последици и до разширяване на черния пазар на оръжия.

Освен това Емил Радев и Ангел Джамбазки внесоха предложения, според които колекционерите не трябва да подлежат на правилата, заложени в европейската директива за огнестрелните оръжия и ще могат да продължат да притежават деактивирани оръжия. Българските представители са на мнение, че европейското изискване за контрол върху колекционерите по-скоро е бюрократично, а забраната за законно притежание на деактивирано оръжие – необоснована.

Емил Радев, който като член на комисията по правосъдие и вътрешни работи следи темата от няколко месеца, е на мнение, че една евентуална забрана на полуавтоматичните оръжия ще доведе до точно обратен от търсения ефект – спазващите закона и разпоредбите притежатели на оръжия ще имат усещането, че те са считани за основната заплаха, докато истинските престъпници ще продължат да се чувстват необезпокоявани.

ЕС трябва спешно да се съсредоточи върху борбата срещу незаконния трафик на оръжия от бившите съветски републики и Югославия, който е основен снабдител на оръжия за терористи, вместо неоснователно да наказва спазващите закона спортни стрелци и ловци.“, категоричен бе Емил Радев.

Ангел Джамбазки, член на комисията по правни въпроси и на комисията по външни работи, многократно е взимал страна по въпроса с тезата, че Европейският съюз има нужда от мерки, които да спомогнат за намаляването на нелегалния трафик и употреба на огнестрелни оръжия, но същевременно не ощетяват легалните притежатели, които вече подлежат на много строги изисквания и процедури за придобиване и притежание на огнестрелни оръжия.

„В стремежа си да представи законодателство, с което да намали нелегалния трафик на оръжия, ЕС показа своята безпомощност в тази сфера и поставя под един общ знаменател терористи, ловци, спортисти и колекционери.

Наше убеждение е, че не забраната, а облекчаването на режима за носене, притежаване и използване на огнестрелни оръжия ще повиши сигурността на почтените граждани и ще намали драстично битовата престъпност. Въоръженият мъж е свободен мъж, категорично“, критичен бе Ангел Джамбазки.

–   ВМРО – Българско национално движение – –