„Квантовата батерия“ е готова за масово производство ! (видео)

kvantНякаква  японската компания изведнъж обяви, че тихо е разработила  и подготвила за масово производство многопластова батерия от изцяло нов тип, и това не е химичен източник на ток и не е кондензатор. Въпреки това , комплексът е в състояние да натрупва и съхранява енергия много по-добре, отколкото традиционните батерии .

Авторите наричат ??батерията „квантова“ , подчертавайки нейната физическа , а не химическа природа. Единичната клетка, която бе показана от конструкторите, представлява филм от метал – оксид – полупроводникова  структура N – тип , в която се използват частици титанов диоксид, оловен диоксид, цинков оксид, покрити с изолиращ слой . В ролята на последния може да действат  органични и неорганични изолатори .

Вместо да се използват за съхраняване на енергията йони,  (както е в батерията на вашия телефон), слоестата „квантова батерия“ експлоатира електрони, само че не като кондензаторите. Твърди се, че системата е базирана на съхранение на електрони „в забранената зона“  на полупроводника .

При производството на структурата „метал – оксид -полупроводник“ слоят за съхранение се облъчва с ултравиолет с неназовани параметри. След изработката, при зареждане, което може да се прави от всякакъв източник,  електроните заемат свободните енергийни нива в работния материал и се съхраняват там, докато батерията се наложи да се разреди.

По този начин се получава акумулаторна батерия с много висока плътност на съхранение на енергия . Според компанията  Micronics Japan Co. Ltd., серийните образци (обещани в близко бъдеще ) ще са с капацитет до 500 W • ч / L , и по този начин да могат да доставят до 8000 w върхова мощност на литър обем.

Това не са просто високи, а  изключителни показатели: такива акумулатори дори при малък капацитет ще дават  голяма пикова мощност, съчетаващи най-добрите черти на батерии и суперкондензатори.
В този случай, за разлика от суперкондензаторите,  напрежението , отделяно от тях,  не намалява при разреждане, а  остава стабилно до края (виж скоростта на вентилатора ):

Сам за  себе си говори и големия капацитет на „квантовата батерия“ : ако производителят удържи на думата си , това ще позволи на смартфоните в крайна сметка да минат на  седемдневна работна седмица между зарежданията и , да речем, почти три пъти ще увеличи пробега на електромобилите.

Фотосинтезата се оказва процес с квантова природа

Квантовата физика доказва съществуването на задгробен живот

Как спецслужбите се готвят да проникнат в мозъците ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *