ВМРО: Готови ли сме да приемем български бежанци от Украйна?

Декларация за защита правата на българите в Украйна разпрати ВМРО до ресорните държавни институции. ВМРО иска много по-твърд тон в отстояването на правата на сънародниците ни в размирната страна, както и отчет за готовността на България да приеме български бежанци на своя територия.

ВМРО адмирира показаната досега от министър Вигенин позиция, заявена на срещата на външните министри в Будапеща, но настоява за ясна позиция в тази посока от страна на министър-председателя.

Вигенин критикува отмяната на закона за регионалното използване на малцинствени езици, дошла след свалянето на Янукович от власт. Законът позволяваше официалното ползване на езици на различни етнически групи, които съставляват повече от 10% в даден регион.

По официални данни в Украйна живеят 230 хил. етнически българи.По данни на българските организации в страната украинските граждани с български произход са повече от 500 000 души.

Само преди седмици българи в Украйна алармираха за това, че Румъния се възползва от драматичната ситуация, за да отправя претенции към територии, населени с българи.

Докато Плевнелиев пише в „Туитър” за демократичната революция в Украйна, нека се сети и за сънародниците ни там, които сега, не особено демократично, са лишени от правото да ползват езика си, пише още в позицията на ВМРО.

А докато пресцентърът на Орешарски пише поредното му изявление, нека си даде сметка, че в този критичен момент не само ние в България очакваме да имаме реален министър-председател, а и стотици хиляди българи в размирна Украйна, завършва декларацията.

 

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

във връзка с рисковете за българското население в Украйна

 

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

ВМРО следи с нарастваща загриженост и тревога развитието на събитията в Украйна. То все повече застрашава териториалната цялост на страната, а с това поставя на изпитание и бъдещето на българското малцинство в Украйна.

Всички ние подкрепяме демократичните промени в Украйна и скърбим за жертвите. В същото време обаче сме загрижени за правата на половин милион етнически българи на територията на днешна Украйна. Само преди дни те бяха лишени от правото на официална употреба на български език, която им се полагаше по закон.

Боим се, че продължаващото отнемане на права би довело до ситуация, в която официална София ще трябва да се намеси много по-решително. Засега министър Вигенин показа енергия в защитата на правото на ползване на българския език като официален, като заяви българската позиция на срещата на външните министри от Централна и Източна Европа в Будапеща. Готова ли е обаче българската държава на по-радикален тон? А готова ли е за бежанска вълна от българи от Украйна?

За съжаление, ние дълбоко се съмняваме в тази готовност и затова призоваваме отговорните институции, в лицето най-вече на министерствата на външните и вътрешните работи, да започнат подготовка за приемането на българи от Украйна при необходимост.

След като месеци наред ни убеждаваха, че България трябва да приема нелегални имигранти от различни краища на света, редом с бежанците от Сирия, сега институциите трябва да покажат поне същата енергия в защитата на застрашените от конфликта в Украйна наши сънародници.

ВМРО настоява за много по-твърд тон в отстояването на правата на българите в Украйна, за отчет за готовността на страната да приеме български бежанци, както и за ясна позиция в тази посока от страна на министър-председателя и президента.

Докато Плевнелиев пише в „Туитър” за демократичната революция в Украйна, нека се сети и за сънародниците ни там, които сега, не особено демократично, са лишени от правото да ползват езика си. А докато пресцентърът на Орешарски пише поредното му изявление, нека си даде сметка, че в този критичен момент не само ние в България очакваме да имаме реален министър-председател, а и стотици хиляди българи в размирна Украйна.

 

България, Унгария и Румъния критикуват премахването на „езиковия“ закон в Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *