Зоолози изясниха как слоновете оплакват мъртвите си роднини

Слоновете защитават и се опитват да изправят на крака мъртъв роднина, установи международен екип от зоолози, ръководен от специалисти от Смитсоновския институт за консервационна биология.

Те представиха своите наблюдения в статия в списанието Royal Society Open Science.

Изследователите анализирали видеоклипове в YouTube на слонове до мъртвите им роднини. Оказало се, че те охраняват труповете, прогонват хората и се настаняват да спят наблизо и очевидно се опитват да „събудят“ мъртвите – бутат и разклащат или се опитват да ги вдигнат. Освен това слоновете ревяли силно над трупа. Също така много слонове докосвали муцуната и ушите на трупа с хобота си, вероятно го подушиха. Като цяло слоновете доста често използват докосване в комуникацията, казват учените – често могат да бъдат видени да ходят с преплетени хоботи.

Някои женски използвали хоботите си, за да носят мъртвите си бебета. Това поведение не е характерно за слоновете – живите малки следват стадото сами.

„Сами по себе си това може да показва, че знаят, че нещо не е наред с малкото“, обясняват изследователите.

Все още не е ясно до каква степен слоновете осъзнават самото понятие за смърт. Авторите на статията се надяват, че по-нататъшните наблюдения ще ни позволят да научим повече за това и за когнитивните способности на слоновете като цяло.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2022 30dumi.eu All rights reserved!