goraАнализът на спътникови данни потвърди информацията, че през последните години се ускорява  темпото на увяхване на втората след амазонската тропическа гора в света. Между 2000 г. и 2012 г.  конгоанската тропическа гора е изгубила огромни площи.

Експерти смятат, че основната причина за гибелта на африканската джунгла е годишното увеличение на температурата на въздуха и в резултат на това – продължителни периоди на засушаване – главният враг на тропиците. По-топлият и сух климат в тропиците, причинен  от продължително засушаване за периода  2005-2010 г., вече е успял да задейства процеса на промяна на биоразнообразието в горите на Конго. Промените засегнаха и процеса на регулиране на CO2.

Особено забележимо влошаване на състоянието на горите е в периода от април до юни, когато  влаголюбивите растения изпитват недостиг от дъждове и техните листа започва да почерняват. Когато сушата е започна да влияе на нивото на подпочвените води, на сателитни снимки са били открити още повече проблемни  райони с пострадала растителност.

В случая африканските тропиците е добре това, че ако суша има тук и там, това не е такъв остър проблем, както в Амазонка, и растителността има неголям  период от време, за да се адаптира и да не изсъхне напълно поради липса на дъжд и прекалена слънчева радиация. Но все още не може да се каже със сигурност, дали всички тропически видове могат успешно да се адаптират и няма да отстъпят място  на по-приспособими растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.