Втората по големина тропическа гора на Земята загива от сушата (видео)

goraАнализът на спътникови данни потвърди информацията, че през последните години се ускорява  темпото на увяхване на втората след амазонската тропическа гора в света. Между 2000 г. и 2012 г.  конгоанската тропическа гора е изгубила огромни площи.

Експерти смятат, че основната причина за гибелта на африканската джунгла е годишното увеличение на крадено от 30думи температурата на въздуха и в резултат на това – продължителни периоди на засушаване – главният враг на тропиците. По-топлият и сух климат в тропиците, причинен  от продължително засушаване за периода  2005-2010 г., вече е успял да задейства процеса на промяна на биоразнообразието в горите на Конго. Промените засегнаха и процеса крадено от 30думи на регулиране на CO2.

Особено забележимо влошаване на състоянието на горите е в периода от април до юни, когато  влаголюбивите растения изпитват недостиг от дъждове и техните листа започва да почерняват. Когато сушата е започна да влияе на нивото на подпочвените води, на сателитни снимки са били открити още повече крадено от 30думи проблемни  райони с пострадала растителност.

В случая африканските тропиците е добре това, че ако суша има тук и там, това не е такъв остър проблем, както в Амазонка, и растителността има неголям  период от време, за да се адаптира и да не изсъхне напълно поради липса на дъжд и прекалена крадено от 30думи слънчева радиация. Но все още не може да се каже със сигурност, дали всички тропически видове могат успешно да се адаптират и няма да отстъпят място  на по-приспособими растения.

защищено INVITEXT

Add Comment