Не търсете внимание. Живейте по такъв начин, че никой да не ви забелязва. Живейте така, сякаш не съществувате. Движете се така, че движението ви да не бъде чуто от никого и така, че никой да не подозира, че вие сте тук. Само тогава ще стигнете до експлозията,  наречена духовност. В противен случай егото винаги, като тежка скала, ще блокира възможността за експлозия. Ще ви изяжда отвътре.

Защо търсите внимание? Защото не сте уверени в себе си, не знаете кой сте. Но как да знаете кой сте с помощта на внимание? Не можете да разберете кой сте, гледайки в огледалото и не можете да узнаете кой сте, като гледате в очите на другите – независимо дали ви ценят или ви критикуват – тези очи не са нищо повече от огледала: приятелски, враждебни, но всички те са просто огледала.

Трябва да познавате себе си директно, непосредствено.

Трябва да навлезете навътре.

Егото живее от вниманието. Това е лъжливо явление. Разберете егото и излезте от него. И щом веднъж излезете от него, във вас ще проникне ново качество на яснота, тишина, която превъзхожда всяко разбиране, мълчание – естествено спонтанно мълчание и блаженствата ще започнат да се проявяват във вас, вътрешен танц. И Няма друг танц и Няма друг екстаз.

Ошо

© 2018 30dumi.eu        All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu         All rights reserved!