Ошо: “Не търсете внимание. Живейте така, че никой да не ви забелязва, сякаш не съществувате

Не търсете внимание. Живейте по такъв начин, че никой да не ви забелязва. Живейте така, сякаш не съществувате. Движете се така, че движението ви да не бъде чуто от никого и така, че никой да не подозира, че вие сте тук. Само тогава ще стигнете до експлозията,  наречена духовност. В противен случай егото винаги, като тежка скала, ще блокира възможността за експлозия. Ще ви изяжда отвътре.

Защо търсите внимание? Защото не сте уверени в себе си, не знаете кой сте. Но как да знаете кой сте с помощта на внимание? Не можете да разберете кой сте, гледайки в огледалото и не можете да узнаете кой сте, като гледате в очите на другите – независимо дали ви ценят или ви критикуват – тези очи не са нищо повече от огледала: приятелски, враждебни, но всички те са просто огледала.

Трябва да познавате себе си директно, непосредствено.

Трябва да навлезете навътре.

Егото живее от вниманието. Това е лъжливо явление. Разберете егото и излезте от него. И щом веднъж излезете от него, във вас ще проникне ново качество на яснота, тишина, която превъзхожда всяко разбиране, мълчание – естествено спонтанно мълчание и блаженствата ще започнат да се проявяват във вас, вътрешен танц. И Няма друг танц и Няма друг екстаз.

Ошо

© 2018 30dumi.eu        All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu         All rights reserved!