В. Пелевин: И изведнъж разбрах, че Бог е единствената душа на света

А всички останали създания са само механизми, танцуващи в него, и Той лично изпълва всеки един от тези механизми със Себе Си, и Той влиза изцяло във всеки от тях, защото нищо не е малко за Него.

Разбрах, че Бог прие формата на хиляди различни сили, които се сблъскаха една с друга и ме създадоха АЗ СЪМ! Аз съм изцяло създаден от Бога и в мен няма нищо освен Бог и ако това не е най-висшата Любов, която може да бъде, тогава какво е Любовта? И как мога да отговоря? Как?

Защото, разбрах, няма аз, а само неизмеримото и в него самата ми същност и сърцевината на АЗ СЪМ – това, върху което е навит останалият свят.

И цялата тази бъркотия, за която цял живот се оплакваме на себе си и един на друг, съществува само за да може да се въплъти непонятната, красива, удивителна, нищо не приличаща ЛЮБОВ – за която дори не може да се каже кои са нейният субект и обект , защото, ако се опитате да проследите нейния край и начало, ще разберете, че всъщност няма нищо друго освен нея и вие и тя сте едно и също.

И това, неописуемо, надхвърлящо дори опитите за логично мислене – това е Бог и когато Той иска, Той те извежда на тази височина от омагьосания свят и ти виждаш всичко ясно и без съмнение, и ти и Той сте едно!
АЗ СЪМ!

Виктор Пелевин