Насекомите умират по целия свят – учените предупреждават за катастрофа

Измирането на насекомите е световен феномен. „Ако не бъде спряно, последствията ще бъдат “ катастрофални „, съобщава Tages-Anzeiger, цитирайки научното списание Biological Conservation.

„Учени, водени от австралийския еколог Франсиско Санчес-Байо от университета в Сидни, са анализирали 73 изследвания, повечето от които са посветени на намаляването на броя на насекомите“, пише журналистката Тина Байер.

– Обобщавайки резултатите от всички изследвания, учените са стигнали до заключението, че са застрашени всички видове насекоми: броят на почти половината от всички видове насекоми намалява; една трета от насекомите са застрашени от изчезване.

Всичко това, очевидно, се случва с бързи темпове: както пишат авторите на изследването, биомасата на насекомите намалява с 2,5% годишно. Ако това продължи, насекомите ще изчезнат след 100 години.

По-специално, в едно от анализираните проучвания се посочва, че за периода от 2000 до 2009 г. броят на пеперудите в земеделските райони на Великобритания е намалял с 58%.

„Тревога предизвиква изчезването на видове насекоми, които са адаптирани към живота в различни среди и могат да използват различни източници на храна“, отбелязва изданието.

„Учените смятат, че основната причина за глобалното изчезване на насекомите е загубата на местообитания, главно поради интензивното земеделие и строителството на градове и пътища.

Втората най-важна причина е масовото използване на торове и пестициди, например, неоникотиноиди, които засягат нервната система на всички насекоми, в резултат на което умират не само насекоми – вредители.

Трето, биологичните фактори също влияят върху насекомите по целия свят: паразитите също убиват насекомите, например, акарите от рода Varroa, които заразяват и убиват пчелите. Изменението на климата, авторите на проучването поставят едва на четвърто място.

(…) Повишаването на температурата вреди предимно на насекомите в тропиците, които и без това вече живеят на ръба на възможностите на организмите им, ”- пише Tages-Anzeiger.

Източник: Tages anzeiger

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!