Ледена епоха: След 35 години Слънцето ще стане по-тъмно и по- студено

слънце

Подобен  минимум на слънчевата активност може да доведе до „малък ледников период“.

Към 2050 г. Слънцето ще стане по-студено и по-тъмно, прогнозират астрономи от  Калифорнийския университет. Такъв извод е  направен на базата на 20-годишни наблюдения върху излъчванията на звезди, подобни на Слънцето, пише Phys.org.

Тези промени ще бъдат резултат от периодично възникващия „голям минимум“ на слънчевата активност – събитие, по време на което магнитното поле на Слънцето отслабва, образуват  се по-малко петна и се излъчват по-малко ултравиолетови лъчи.

Според изчисленията на астрономите, към  2050 г.  температурата на Слънцето може да падне до стойностите от периода  1645-1715 г. , когато се наблюдава  минимумът на Маундер, и когато вместо обичайните 40-50 хиляди в Слънцето се образуват само  50 петна. Този отрязък  в историята често се свързва с малък ледников период.

Следващият „мини-ледников период“ в резултат на спада в слънчевата активност се прогнозира за периода от 2030 до 2040 г. Предполага се, че „зимният сън“ на Слънцето ще доведе до студове, каквито на Земята не е имало от 1645 година.

Oще по темата:

.

Руският учен Абдусаматов: през този век ще започне новият ледников период – II

Изследванията на Абдусаматов потвърждават, че потокът на слънчевата енергия е подложен на циклични промени:…