Руски студент бе осъден на 2,5 години затвор за … дипломната му работа

full
На 11 юли 2017 г. в квартирата на студента пристигат от ФСБ и го закарват в управлението на  специалната служба. Отначало той не разбира какво се е случило.

Руският студент от пети курс в  Юридическия факултет на Воронеж Александър Крузе,  получи присъда от 2,5 години в наказателна колония за това, че е качил на собствената си страница в социалната мрежа „VKontakte“ материали за екстремизъм, които той искал да  използва при писането на  дипломната си работа. Това съобщава УНН, позовавайки се на  радио „Eхото на Москва“.

Наказателното дело за подбуждане към омраза или вражда,  срещу Крузе започва през юли 2017 г. Причината за това са четири картинки, които студентът публикувал на своята страница в „VKontakte“.

23-годишният Крузе казва, че ги е репостнала за да проведе анкета, която искал да включи в работата си по дипломната работа. Той учи в юридическия  факултет във  Воронеж и през пролетта на 2018 г. трябва защити дипломна работа  на тема „Екстремизмът в съвременните условия. Международните аспекти на противодействиeтo“.

„Още  през първата година преподавателите проведоха беседи за бъдещите дипломни работи, като  акцентът бе поставен върху факта, че студентите избягват много теми, тъй като е необходимо да се прави дългосрочно проучване. Като  пример бе дадена темата за екстремизма. И аз реших да я разработя“, – обяснява Круз избора на темата на дипломната си работа за „Moсковский  Комсомолец „.

На 11 юли 2017 г. в квартирата на студента пристигат от ФСБ и го закарват в управлението на  специалната служба. Отначало той не разбирал какво се е случило.

„Те разпитваха за омразата към комунистите, евреите, кавказците, негрите. Наистина не разбирах за каква точно омраза ме подозираха. Мислех си, че спя и сънувам. Те говореха за репостове. (…)

Обясних, че първо, провеждам научна работа, и второ, всичко, което съм репостнал – се намира  в интернет,  като и досега не е забранено. Тоест, всички обвинения срещу мен са безумия. И тогава си спомних, че съм чел за подобен случай – мъж бе вкаран в затвoра за репост. И изведнъж  се събудих „- казва студентът.

В края на юли срещу Крус започва дело по член 282 от руския Наказателен кодекс ( „Подбуждане към омраза или враждебност и унижение на човешкото достойнство“).

Експертите, участващи в разследването признават, че картинките, качените на страницата  Крузе в „VKontakte“,  съдържат признаци за подбуждане на омраза или враждебност към евреите, комунистите,  жителите на Кавказ и Централна Азия, както и за подстрекателство към насилие срещу правителството. Но и сега тези  четири картинки  все още могат да бъдат намерени в интернет, пояснява  „Московский Комсомолец“.

На 28 декември Крузе  е осъден на 2.5 години  колония. Той е признат за виновен по член 282 от Наказателния кодекс на Русия („Публични  призиви за осъществяване на екстремистки дейности“).

Адвокатът на Крузе ще обжалва присъдата на по-горна инстанция.

Още по темата: