Валя Ахчиева осъди БНТ за ваксините

Валя Ахчиева осъди БНТ за ваксините

Журналистът Валя Ахчиева осъди БНТ. Софийският районен съд отмени наложеното й дисциплинарно наказание „забележка“. Телевизията ще трябва да плати и разноските по делото. До съдебния спор се стигна след отложеното излъчване на скандалното разследване на Ахчиева за незаконния износ на ваксини за Турция.

Телевизионната водеща Валя Ахчиева се изправи в съдебна битка срещу БНТ в Софийския районен съд. Тя оспори наложеното й от медията дисциплинарно наказание „забележка”. Причина за него са интервюта на Ахчиева за други медии, след като беше отложено излъчването на предаването й, разкриващо незаконния износ на ваксини от държавна българска фирма, подчинена на Министерството на здравеопазването.

Припомням, че на 28 май 2015 г. Министерският съвет прие предложението на здравния министър Петър Москов за дарение от 5 млн. дози от ваксината БЦЖ на Турция. Разследването на Ахчиева установява, че то е извършено чрез фалшификация на документи  и че директорът на фирмата Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението. Вместо скандалните разкрития обаче, БНТ1 излъчи предаване, посветено на съдебната реформа.

В съдебната зала се яви единствено телевизионната водеща, придружена от адвоката й Валентин Бенатов. Липсваше представител на ответната страна по делото. Съдия Върбан Сучков прие, че дисциплинарното наказание на Ахчиева следва да се отмени като незаконно наложено. Според него, след изявленията й пред други медии, не е бил уронен имиджа на работодателя й. Дори напротив – те са допринесли за популяризиране на предаването й и са повишили зрителския интерес към него. БНТ1 трябва да заплати и разноските по делото на стойност 330 лв., както и държавната такса от 80 лв. По повод действията си, след отлагането на предаването й, Ахчиева заяви:

От онази прокурорска преписка вече има образувано досъдебно производство. И компетентната прокуратура каза – да, има извършени 3 престъпления, сега ще видим кой ги е извършил. Тоест, моята тревога е била основателна – да се излъчи веднага. Аз много мислих, много разсъждавах, анализирах всичките си действия. Преглеждах, връщах всичко назад какво съм направила. И мога да ви кажа сега, че ако днес попадна в същата ситуация, аз ще направя същото!

Ахчиева сподели пред Канал 3, че единствената й мисъл, когато е правила изявленията, е била да опази свидетелите, които са й подали сигнала за злоупотребите. Те са служители в държавна фирма под шапката на здравното министерство. А тяхната съдба към днешна дата е нелека.

Мислила съм си само за моите свидетели, от които вече единият е уволнен, вторият също е уволнен, на третия му е връчено също предупреждение, също ще бъде освободен от работа.

Решението по делото не е окончателно и може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Софийския градски съд.

http://kanal3.bg/news/bulgaria/society/31909-Valya-Ahchieva-osadi-BNT-za-vaksinite

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм