Валя Ахчиева осъди БНТ за ваксините

Журналистът Валя Ахчиева осъди БНТ. Софийският районен съд отмени наложеното й дисциплинарно наказание „забележка“. Телевизията ще трябва да плати и разноските по делото. До съдебния спор се стигна след отложеното излъчване на скандалното разследване на Ахчиева за незаконния износ на ваксини за Турция.

Телевизионната водеща Валя Ахчиева се изправи крадено от 30думи в съдебна битка срещу БНТ в Софийския районен съд. Тя оспори наложеното й от медията дисциплинарно наказание „забележка”. Причина за него са интервюта на Ахчиева за други медии, след като беше отложено излъчването на предаването й, разкриващо незаконния износ на ваксини от държавна българска фирма, подчинена на Министерството на здравеопазването.

крадено от 30думи

Припомням, че на 28 май 2015 г. Министерският съвет прие предложението на здравния министър Петър Москов за дарение от 5 млн. дози от ваксината БЦЖ на Турция. Разследването на Ахчиева установява, че то е извършено чрез фалшификация на документи  и че директорът на фирмата Любомир Димитров е подписал под натиск крадено от 30думи документа за дарението. Вместо скандалните разкрития обаче, БНТ1 излъчи предаване, посветено на съдебната реформа.

В съдебната зала се яви единствено телевизионната водеща, придружена от адвоката й Валентин Бенатов. Липсваше представител на ответната страна по делото. Съдия Върбан Сучков прие, че дисциплинарното наказание на Ахчиева следва да се отмени като незаконно крадено от 30думи наложено. Според него, след изявленията й пред други медии, не е бил уронен имиджа на работодателя й. Дори напротив – те са допринесли за популяризиране на предаването й и са повишили зрителския интерес към него. БНТ1 трябва да заплати и разноските по делото на стойност 330 лв., както и държавната крадено от 30думи такса от 80 лв. По повод действията си, след отлагането на предаването й, Ахчиева заяви:

От онази прокурорска преписка вече има образувано досъдебно производство. И компетентната прокуратура каза – да, има извършени 3 престъпления, сега ще видим кой ги е извършил. Тоест, моята тревога е била основателна – да се крадено от 30думи излъчи веднага. Аз много мислих, много разсъждавах, анализирах всичките си действия. Преглеждах, връщах всичко назад какво съм направила. И мога да ви кажа сега, че ако днес попадна в същата ситуация, аз ще направя същото!

Ахчиева сподели пред Канал 3, че единствената й мисъл, когато е правила изявленията, е била крадено от 30думи да опази свидетелите, които са й подали сигнала за злоупотребите. Те са служители в държавна фирма под шапката на здравното министерство. А тяхната съдба към днешна дата е нелека.

Мислила съм си само за моите свидетели, от които вече единият е уволнен, вторият също е уволнен, на третия му е крадено от 30думи връчено също предупреждение, също ще бъде освободен от работа.

Решението по делото не е окончателно и може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Софийския градски съд.

http://kanal3.bg/news/bulgaria/society/31909-Valya-Ahchieva-osadi-BNT-za-vaksinite

защищено INVITEXT