Джордж Сорос обвини ФРГ в „скандална“ капитулация пред шантажа на Унгария

Германският канцлер Ангела Меркел беше принудена да направи „скандален“ компромис с властите на Полша и Унгария, които с нежеланието си да спазват принципа на върховенството на закона „подкопават“ основите на Европейския съюз, заяви Джордж Сорос в статия, публикувана в Project Syndicate.

Според финансиста, ЕС е изправен пред екзистенциална заплаха: „клептократичният режим“ на унгарския премиер Виктор Орбан и нелибералното правителство на Партията на закона и справедливостта (PiS) в Полша нагло оспорват ценностите, върху които е изграден Европейският съюз.

И ръководството на блока може да отговори на тази заплаха само с компромис. В същото време Сорос подчерта, че разбира ситуацията, в която се намира германският канцлер Меркел: докато френският президент Еманюел Макрон се занимава с вътрешнополитическите проблеми на републиката, тя трябва да действа като „главният, взимащ решения в ЕС“.

Разбирам също защо германският канцлер не иска друга държава, Унгария, скоро да обяви намерението си да напусне ЕС“, каза финансистът.

Сорос обърна внимание на това, че според някои информации Орбан е щял да обяви такова решение, „тъй като не може да си позволи да разкрие всички мащаби на корупцията на режима си“, което би било неизбежно, ако Брюксел успее да постигне обвързване на спазването на принципа за върховенството на закона с разпределението на средствата от ЕС за страните членки.

„Заплахата да торпилира финансите на ЕС чрез налагане на вето върху бюджета му беше отчаяна авантюра от страна на Орбан. Но това беше блъф. За съжаление Меркел изглежда се е поддала на шантажа на Унгария и Полша “, каза Сорос.

Всичко, което мога да направя, е да изразя моралното възмущение, което трябва да изпитват хората, вярващи в ЕС като защитник на европейските и универсални ценности. Също така искам да ви предупредя, че този компромис може сериозно да подкопае трудно спечеленото доверие, което институциите на Съюза са спечелили чрез създаването на фонда за възстановяване“, заключава той.

© 2020 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2020 30dumi.eu All rights reserved!