Русенски Митрополит Наум: Ваксинирането не е грях

И Българската православна църква се застъпи за това всички да се ваксинират

Това следва от думите на русенския митрополит Наум, във връзка с провеждащата се ваксинация срещу Covid-19. Цялото му изявление във ФБ:

Във връзка с провеждащата се национална ваксинационна кампания срещу COVID 19 и откриването на „зелени коридори” за желаещите да се ваксинират, с чувство на архипастирски дълг и загриженост сме длъжни да поясним следното:

1. Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере, дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.

2. Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.

3. Желаещите да се ваксинират, следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.

4. Припомняме, че посещението в храмовете и светите обители на лица в болестно състояние, прикриващи или пренебрегващи умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото по такъв начин те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци.

5. Носенето на предпазни маски и дезинфекционни средства в храмовете и манастирите и спазването на дистанция е задължително!
Божието благословение и закрила да бъдат над всички нас, амин!

† Русенски митрополит Наум

                     Последвайте ни в Телеграм

© 2021 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2021 30dumi.eu All rights reserved!