Windows XP: Да се премахне или да се оптимизира?

xpКомпанията „Microsoft“ спира безплатната поддръжка на Windows XP (запомнете тази фраза). Спира и актуализацията за Microsoft Essentials – безплатна антивирусна и защитник на системата. Сега XP ще се отвори за всички кибергадости и има спешна нужда да премахнете тази система.

Тази е основната идея на създателите на Windows, които са банално уморени от твърдоглавието на потребителите – 14 години да работят на една и съща операционна  системи. Хората трябва по някакъв начин да печелят пари!

Ако по някакви религиозно- технически причини все още не сте се се модернизирали до Windows 7, 8, Mac OS, Linux или BSD, е полезно за вас да знаете, че твърде много паника около решенията на мениджърите на MS не е необходима. В Прессъобщението се казва ясно, че поддръжката ще продължи в продължение на много години. А уязвимостта на Windows по принцип е нелечима, както по вина на разработчиците, така и по вина на потребителя.

На първо място   ще трябва да се инсталира добра антивирусна (антивирусните фирми обещават да поддържат Windows XP поне 2-3 години) и да конфигурирате добре защитната стена на рутера. Плюс това трябва да работите по отношение на достъпа като гост дори на домашния си компютър, а не като администратор, както безумно работят с  Windows повечето потребители.

Да, трябва да се поработи сега повече с главата и  най-накрая да вникнете в устройството на вашия компютър и да  разберете поне основните принципи на сигурността в мрежата. В Windows има мрежови услуги, които у дома просто не са нужни, така че можете да ги изключите и да намалите броя на „дупките“ за хакери (например за отдалечен достъп). Освен това системата леко се ускорява.

Статии за оптимизиране на Windows XP в интернет има много – отворете и прочетете!

Сега да се върнем обратно към първото изречение за безплатни ъпдейти.
От MS  няма да направят нищо безплатно Това е факт . Но ще направят за пари! Платената поддръжка за  Windows XP се запазва.  А след това актуализациите по принцип рано или късно  ??ще започнат да „изтичат“ в мрежата , където те ще бъдат лесни за изтегляне . Това е погрешно , разбира се, да се прави, но все пак.

Последен съвет – направете копие от диска си с  цялата информация, която ви трябва. Дори ако компютърът ви е неизлечимо „заразен“ от вирус и се наложи пълно форматиране, ще сте запазили това, което ви трябва (подробности отново има в интернет, никой вместо вас няма да го направи) .

Да обобщим. След 8 април 2014  собствениците на компютър със стария  Windows XP имат няколко години, за да спечелят пари за обновяване на  домашната или фирмена компютърна система. Отмяната на  поддръжката на  популярната операционна система   е добър повод  за повишаване на компютърната ви грамотност. В края на краищата именно  знанията защитават от зловреден софтуер на вашия компютър, а не актуализации и сервизни пакети .

Е какво, след излизането на SP1 броят на заразените компютри намаля ли? След SP2 , SP3? Хората безсмислено щракат върху връзки,   изтегляйки неясни програми, отварят писмо от някой неизвестен, и всичко това на компютър без антивирусна и защитна стена. Вече и новата версия на Windows  с редовни актуализации няма да ви помогне в случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *