Какво ще предприеме руската армия, прекосявайки границата с Украйна?

    Много наблюдатели смятат, че превземането на правителствени сгради в източната част на Украйна е извършено по заповед от Москва , за да оправдае инвазия. „Но какво ще направят руските войски,  преминавайки  границата с Украйна?“ – интересува се  журналистът Елиас Грол .

    Той насочва вниманието на читателите към доклада на Кралския институт за отбранителни изследвания (RUSI), в който са посочени няколко възможни сценарии.

    Авторите на доклада Игор Сутягин и Майкъл Кларк твърдят, че на около 50 000  руски войски ще се противопоставят около 70 хиляди украински войници. От страна на Украйна е налично числено превъзходство , но силите на Киев са „недостатъчно оборудвани и ще имат затруднения с пълна мобилизация“.

    При първия сценарий , руските войски няма да преминат границата и “ доста бързо ще бъдат отзовани веднага щом политическия процес донесе признание на Путин за  свършения факт в Крим“. Най-новите размирици в Украйна показват малка вероятност за този сценарий, казва Грол.

    Според по-агресивният сценарий „руските войски ще подкрепят скрито или дори ще провокират граждански вълнения в целия югоизточен район на Украйна , и ще ги използват като предлог за да отворят защитен наземен коридор в Крим чрез Донецка , Запорожка и Херсонска област“, се казва в доклада.

    Според третия сценарий „сепаратисткият натиск и безредиците на юг и на изток в Украйна , реални или изфабрикувани , може да осигурят опасна, но и съблазнителна възможност да се раздели страната на две, на юг и на изток от Днепър“.

    „Обаче  Русия може да отиде още по-далеч и завземе “ западния коридор от Приднестровието в Молдова  чрез  Одеска и Николаевска области, който ще включва и самата Одеса“- казва журналистът.

    “ Редица геополитически фактори, посочват авторите, прави някои от сценариите по-вероятни, отколкото други. Според доклада, Русия значително ще отслаби изолацията Крим, завземайки наземния  коридор между територията на Русия и олуострова.

    Освен това,  получавайки коридор в Крим , Русия ще сложи край на спора за Керченския пролив и ще  предостави на “ Газпром“ едноличен  достъп до енергийните находища в Азовско море .

    В допълнение, основните компоненти на руската отбранителна индустрия – включително тези, използвани в ракетните програми – са зависими от украинските доставчици в източната част на страната. Например, балистичните ракети Р- 36M са проектирани и се произвеждат в  Днепропетровск “ – пише FP .

    “ Може да се твърди, че тъй като по-голямата част от  тези отбранителни предприятия са в южната и източната част на Украйна,  изкушението да се реализира третият и четвърти сценарий е по-голямо – цитира Грол доклада RUSI. Да се ползват тези сценарии за да се получава  продукцията от  тези заводи – това е поглед, характерен за XIX век, по отношение на XXI век. Но дори и това да не бива да се изключва като се отчитат сегашните обстоятелства“.

    Източник : Foreign Policy

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *