Бедността оглупява хората

Умствените способности на хората, постоянно занимаващи се с това да свържат двата края, падат с около 13 пункта IQ . Същият ефект имат и безсънните нощи. До такъв извод наскоро е достигнал екип от канадски учени от Университета на Британска Колумбия.

В доклад, публикуван в сп. Science, се говори за това, че способността на човек да мисли и да изгражда логични конструкции значително намаляват заради изтощителната необходимост да се решават ежедневни проблеми от типа : къде да намеря пари за да платя сметките и как да изхраня семейството си.

Интелектуалният потенциал на тези хора е толкова фокусиран върху тесен кръг от проблеми, че просто не остава място за образование, разширяване на възможностите, рационално управление на времето и други стъпки, които биха могли да им помогнат да се измъкнат от бедността.

Ръководителят на изследването T. Джао обясни, че бедността „изяжда“ толкова много енергия на ума, че у бедните хора просто не остават умствени способности, които те биха могли да насочат към други сфери на живота. Следователно – те вземат лоши решения, които не им позволяват да прекъснат порочния кръг на бедността.

8 thoughts on “Бедността оглупява хората

  1. Просто класовата борба отново е на повърхността с нова физономия – „научно изследване“. Тя винаги е присъствала и въпреки привлекателните и форми понякога, винаги е имала подтекст както в горната статия:
    „НИЕ – БОГАТИТЕ и ВИЕ – БЕДНИТЕ “
    Т.Е. винаги НИЕ ще бъдем богати , а ВИЕ ВИНАГИ бедни….
    „Не се заблуждавайте – казвам го и на моите републикански приятели- капитализъм и алтруизъм не могат да съжителстват в един и същ човек или общество. Казвам го и на всеки, който се опитва да оправдае капитализма въз основа на „общественото благо“,“общото благо“, “ в услуга на обществото“ или ползата, който капитализмът носи на бедните. Всички тези неща са верни, но те са вторични продукти, вторичнит последици на капитализма , а не цел или морално оправдание. Моралната обосновка на капитализма е човешко право на човека да съществува заради самия себе си, да не се жертва за другите, нито другите да се жертват за него. Признанието, че всички хора са равни и имат права е цел сама по себе, а не средство за целите на всички и прави хората жертвени животни, обслужващи нуждите, капризите т.е. целите на някого.”
    Айн Ранд (Алиса Зиновиевна Розенбаум)

  2. Някакъв философ, от древността, беше описал хора които гледат само сенките които преминават пред очите им, и това е целият им живот. А ти не си много умен, щом не си се сетил за ограниченията на битието върху мисленето.

  3. …и дали ще ти позволят да ги развиеш…

  4. Умствените способности са генетична даденост,друг е въпроса имаш ли желанието и възможността да ги развиеш.

  5. Ако това е методиката на авторите на изследването, то тогава американците са много бедни, ако не и най-бедни.Всички проучвания ги показват като крайно невежи и нискоинтелигентни.
    Обратното е логически по-вярно:нуждата ги заставя да търсят и намират начини да преодоляват трудности-следователно да мислят, а това значи да пращат към мозъка с повече кръв и да го подхранват.
    „…че у бедните хора просто не остават умствени способности, които те биха могли да насочат към други сфери на живота. Следователно – те вземат лоши решения, които не им позволяват да прекъснат порочния кръг на бедността.“
    ГЛУПОСТИ!
    Всички, или почти всичк,велики личности,изобретатели и гении са имали бедно детство и живот изпълнен с лишения!
    Беден човек-жив дявол!

  6. нали това е целта им де-колкото по-бедни толкова по прости и толкова по-роби

  7. Битието определя съзнанието. Но Маркс е забранен, за американците, а днес го преоткриват като единствен икономист, и социален психолог, но не знаят че е той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *