Проучване показа , че дори малка ядрена война ще унищожи целия свят

atomСпоред учените , дори и кратка размяна на ядрени удари ще застраши целия живот на Земята. В момента на планетата има  17 000 ядрени оръжия, които могат да   унищожат човечеството няколко пъти.

Но за  да се направи Земята необитаема не е необходима пълномащабна ядрена война. Скорошно проучване показва, че дори и сравнително малка регионална ядрена война , като например конфликт между Индия и Пакистан, може да доведе до глобална екологична катастрофа .

Според водещия  автор на изследването Майкъл Милс ,  специалист в областта на атмосферните науки в Националния център за атмосферни изследвания в Колорадо, „повечето хора ще бъдат изненадани да научат, че дори много малка регионална ядрена война от другата страна на планетата е в състояние да наруши глобалния климат в продължение на най -малко десетилетие , както и за десет години да унищожи озоновия слой“ .

Изследователите са разработили компютърен модел на земната атмосфера и са направили симулации, за да разберат какво ще се случи при ядрена война , в която ще бъде включена само част от глобалния арсенал .

Това, което установили прилича на кошмар :

     С огнените бури в небето ще бъдат изхвърлени повече от пет милиона тона пепел.
     Пепелта ще абсорбира слънчевите лъчи , които ще предизвикат смъртоносно охлаждане   на земната повърхност.
    Глобалните температури ще паднат средно с три градуса по Фаренхайт, а в Северна Америка зимите ще станат по-студени  с  4 до 10 градуса.
    Земята ще бъде обхваната от смъртоносни студове , които ще намалят сезоните за реколта с около месец, което ще продължи няколко години .
    Количествата дъжд и други валежите ще намалеят с около десет процента, което ще доведе до суша в световен мащаб и ще предизвика горски пожари в района на Амазонка, които ще излъчат в  атмосферата още повече  дим.
    Пепелта в небето ще   затопли стратосферата и ще ускори химическите реакции , които разрушават озоновия слой.
    Мощната ултравиолетова радиация, която ще достигне  до повърхността на Земята, ще  се превърне в сериозна заплаха за здравето на човека и ще  увреди крехките екосистеми на сушата и в морето.

Според Милс, „като цяло тези ефекти ще бъдат пагубни за производство на храна и за екосистемите“.

Проучването е публикувано в Earth’s Future.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *