ФЕД: Китай ще доминира в света. Американците трябва да се приготвят

china-vote_2731876bТака казва президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард , който по време на неотдавнашното си посещение в Хонг Конг говори в кулоарите с представители на  Wall Street Journal.

„Настроенията в Америка ще се променят, защото  САЩ няма да бъдат глобален лидер вечно“, казва Булард .

Китай е втората по големина икономика в света след САЩ, и се разраства много по-бързо. В не толкова далечното бъдеще – според някои оценки , най-рано през 2016 г., и най-късно през 2028  г. – Китай ще надмине икономиката на САЩ по размер.

Най-вероятно, Китай в крайна сметка ще се изравни  със Съединените щати по отношение на доходите на глава от населението. С население 4 пъти повече от населението на САЩ, това ще има огромно влияние върху световния баланс на силите.

И освен това и  Индия, още една икономика с население от над един милиард души , която също се разраства бързо.

“ Ние казваме, че Съединените щати са свръхдържава, икономическа суперсила. Но тези гиганти, те са повече,  отколкото една суперсила „, казва той. Какъв би бил светът на бъдещето, както икономически, така и политически? Мисля, че   наистина е трудно да се разбере.  Доколко Западният  блок ще е готов да си сътрудничи политически, за да бъде противовес на Китай и Индия?“

„САЩ просто са свикнали с факта, че са много по-големи, отколкото всички негови конкуренти , както по отношение на население , така  и от гледна точка на БВП, и по този начин може значително да повлияе на политиката в различни плоскости – не само от гледна точка на икономическата и регулаторна политика, но също така простирайки се отвъд конвенционалната политика и разбира се, във военните аспекти , диктувайки на  света,  в който живеем“, казва той.

“ Много американци са израснали с тази мисъл, това е било справедливо през целия им живот – те просто не са мислили за един свят, където  трябва да създаваме  повече съюзи, където ти вече не си главния“, казва той. А главният ще ръководи, и това дори не може да не е  демокрация“.

http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2014/03/28/americans-must-adjust-to-a-world-dominated-by-china-feds-bullard-says/

3 thoughts on “ФЕД: Китай ще доминира в света. Американците трябва да се приготвят

  1. Каква икономика има америка бе смешници….това е изрод държава, която от 50 години прави едно и също…държи населението си просто, за да може да вярва в смешната истина че само те съществуват….печатат пари и така са далдисали че жална им майка до 3-4 години…..постоянно водят някакви войни дето избиват мирното население…..това ли е голямата икономика, хранеща се от други по малки и от печатането на фалшиви пари без никаква стойност…..

  2. Нищо ново под слънцето, САЩ имат все още време да реагират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *