Банда от пенсионери-обирджии е задържана в Италия

Банда от шестима предполагаеми обирджии на възраст между 60 и 70 години, известни в престъпния подземен свят на Рим с упоритостта си в извършването на поредица от въоръжени кражби в пощите на града, бяха арестувани от полицията в Италия.

Лидерите на бандата са 70-годишният Итало „Германецът“ Де Вит, който стана известен в средата на 90-те години на миналия век след сложен банков обир, и 75-годишен мъж, който планирал престъпленията, пише Guardian.

Предполага се, че 68-годишният съучастник е бил основният отговорник за извършването на обирите, а 66-годишният мъж е бил натоварен със задачата да изготви копия на ключове от задните врати на пощите. На някои обекти двама зидари пробивали дупки в стените, работейки цяла нощ или през почивните дни, за да улеснят достъпа на крадците.

Смята се, че бандата е отговорна за кражбата на почти 200 000 евро от пощенска станция в района на Сан Джовани през май миналата година. Тогава двама от членовете й, въоръжени с пистолети, влезли през задната врата и заплашили служителката, която зареждала банкомата. Друг планиран обир беше осуетен, тъй като 66-годишен член на бандата имал проблеми с инконтиненцията и се нуждаел от операция на простатата, според La Repubblica.

Поредицата от обири, заснети от камери, приключи след неуспешния обир на поща в района на Дон Боско. Шестима души са арестувани по обвинения във въоръжени грабежи. Съобщава се, че предполагаемите обирджии са „стари познайници“ на полицията в престъпния свят на италианската столица. През 1995 г. елегантно облеченият Де Вит взе за заложници 15 банкови служители.

Той успя да избяга от полицията, като отне внушителна сума пари.