Тайната на остров Роанок, където мистериозно изчезват стотици хора преди 430 години

През август 1587 г. на остров Роанок край бреговете на днешна Северна Каролина е основана първата английска колония на американския континент.

Има няколко опита да се създаде селище на това парче земя: първата група заселници напускат острова поради бедствие, а втората от 400 души виждат изоставена колония и частично се връщат в родината си поради проблеми.

Британците, които останали на острова, също изчезнали – морякът Джон Уайт, който се завърнал с помощ, не намерил нищо освен думата „Cro“, надраскана на стълб. Това, което се случва с членовете на вече легендарната изчезнала колония, се смята за „най-старата неразгадана мистерия на Америка“. Но сравнително наскоро учените разкриха тази тайна…

Изгубената колония Роанок

Известно време втората група колонисти от остров Роанок се опитват да изградят свое собствено селище, според IFL Science. Това се оказва много трудна задача – още през първата година от живота им става ясно, че са им необходими много повече ресурси и хора за успеха на начинанието. В допълнение, някои източници казват, че местното население на острова, представители на племената Sekotan и Croatan, не били много доволни от новодошлите. Твърди се, че по време на схватките местните дори убили един от колонистите, когато бил на лов за раци.

За да докара повече ресурси и хора, морякът Джон Уайт се завърнал в Англия – по този начин той оставя семейството си на острова. Заради войната в Англия той трябва да остане цели три години. След завръщането си на 18 август 1590 г. той и екипът му с ужас откриват, че селището им е изоставено. Колонията сякаш се е изпарила, защото няма нито тела на убити, нито гробове. Единственото нещо, което Джон Уайт намерил, бил надписът „Cro“ на един от стълбовете на границата на селището.

Защо колонията Роанок изчезва?

Има много хипотези за изчезването на колонията Роанок. Една от тях гласи, че заселниците са били жертва на индийско нападение – има такава възможност, но не са намерени тела, така че версията се счита за погрешна. Предполага се също, че местните племена, по време на масова халюцинация, водени от шаман, са откраднали всички жители на колонията и са ги принесли в жертва на своя бог Кроатоан.

Има още две хипотези, които са подобни на истина, но не са. Първата гласи, че поради дългото отсъствие на помощ, търпението на заселниците се изчерпало и решили сами да се върнат в Англия. След като Джон Уайт отплава, малките лодки останали на брега – колонизаторите можели да отплават и да умрат в океана. Втората версия е, че населението е загинало от неизвестна болест.

Живот с индианците

Днес най-вярната причина за изчезването на колонията Роанок е, че хората са се обърнали за помощ към съседните племена и са останали с тях. Въпреки факта, че в някои източници индианците са описани като враждебни, всъщност те са били явно приятелски настроени. Научните потвърждения на тази версия се появяват със завидна редовност.

Според учените надписът „Cro“ обозначава името на племето Croatan. През трите години на отсъствие на Джон Уайт и подкрепления, хората лесно могат да намерят общ език с това племе и дори да създадат семейства с тях. През 1701 г. изследователят Джон Лоусън посетил остров Роанок и научил, че някои от предците на племето Кроатан са били бели хора – те трябва да са същите лондончани, които не дочакали Джон Уайт.

Най-вероятно не цялата колония отива при индианците – някои се отделят и тръгват по свой път. През 2020 г. на около 70 километра западно от остров Роанок учените откриха много английска керамика. Според археолозите те определено са направени от членове на изчезналата колония Роанок.

След като се обединяват с индианците, колонизаторите вероятно възприемат тяхната култура и може би дори започват да вярват в техните богове. Може би тези народи са имали ритуали, които са изглеждали диви на лондончани. Например някои племена имат традиция да променят формата на главите на децата, за да подчертаят социалния им статус или да ги направят да изглеждат като богове… но това е друга история…

Източник: Hi-News

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!