Гащите на Питагор…

Според някои сведения Мнесарх, това е името на баща му, е бил каменоделец на остров Самос, а други източници твърдят, че е бил богат търговец, майкаму Партенида била от благородно семейство.

Раждането му също е обвито в мистерия, има легенда, че раждането му е предсказано от гадателката Пития, която обявила на Мнесарх, че синът му ще стане известна личност и ще донесе много ползи на хората. За да отпразнува, бащата кръстил сина си Питагор – „този, за когото Пития предсказа“.

Според друга легенда, бъдещият учен получил прякора си, под който станал известен, благодарение на способността да „говори истината“.

На осемнадесетгодишна възраст той започва своето пътешествие по света, по време на което се среща с различни мъдреци и учени и постепенно натрупва знания. След известно време той се озовава в Египет, където е обучаван от свещениците, разбирайки мъдростта и тайните на Вселената, известни само на тях.

Общо той живее там 22 години, след което е заловен от царя на Персия – Камбиз, който превзема страната през 525 г. пр.н.е. Той прекарва 12 години във Вавилон, но дори и там не губи време, а попълва знанията и уменията си.

На 50-годишна възраст (някои източници твърдят, че е бил на 60) той се завръща в родния си край, но поради диктатурата на тогавашния владетел се премества в южната част на Италия в град Кротон, където основава свое училище, което наброява около две хиляди негови последователи.

Но освен онези, които са привлечени от учението на Питагор, имало и такива, които били негови ревностни противници.

В резултат на последвалите сблъсъци избухва бунт, в който загиват голям брой хора, включително самият учен основател. По това време той е на 80 години. Някои източници твърдят, че   е успял да избяга от града.

Доказано е, че Питагор е притежавал изключителни ораторски умения, събирайки около себе си няколко хиляди слушатели по време на своите речи.

Освен това бил изключително привлекателен на външен вид и развит физически. Той често участва в популярните тогава юмручни боеве, от които в повечето случаи излиза победител.

Великият математик имал жена и две деца – син и дъщеря.

Най-известното му откритие е известната математическа теорема, но малко хора знаят, че той е изобретил и лоста, който сега използваме навсякъде.

Той притежава и интересно изобретение, което носи неговото име, наричано е още „чашата на алчността“ и е изключително популярно в Гърция. Този съд не може да се напълни до ръба, само до определено ниво, в противен случай цялото му съдържание ще се излее.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!