„Ако нещо те боли – мълчи!“

3 арабски мъдрости за това какво не трябва да казваме на другите хора

Не изкушавайте никого с вашите тайни. Дори приятелите…

„Ако нещо те боли, мълчи.“

Легендата за стария Ецио, достигнала до наши дни, отлично показва същността на хората и какво не трябва да им се казва:

„Старият Ецио остана сам след заминаването на сина си, смело пазеше къщата и поддържаше скотовъдството. Веднъж гърбът го заболял толкова много, че казал за това на съседа, който само поклатил глава и започнал да съжалява стареца. Скоро мълвата се разнесла из селото и всички разбрали, че горкият старец има болки в кръста и му е трудно да се грижи за добитъка. Всеки път, когато хората виждали стареца, те му изразявали съжаление, но никой не искал да му помогне с добитъка. Скоро гърбът започна да отпуска стареца, но като се разхождал из базара, той все още чувал, че го смятат за старец с болен гръб.

Скоро при стареца дошъл съсед, на когото той първо разказал за проблема си и казал със съчувствие: „Приятелю, виждам колко ти е трудно – позволи ми да взема земята и овцете ти под моето крило, защото все още съм силен. И ще ти платя за тях.“
Старецът се засмял в отговор на предложението на съседа, който дал три пъти по-малко, отколкото струва, а съседът казал: „Така поне ще вземеш пари, иначе домакинството ти ще пропадне!“

Старецът изгонил хитрия съсед и поддържал домакинството до пристигането на сина си. Синът благодарил на баща си и поискал съвет: „Татко, ти си мъдър, видял си много в живота. Кажи ми какво трябва да знам за живота? Старецът казал само едно: „Ако нещо те боли, мълчи. В противен случай първо ще ти дадат най-безполезното нещо – съжаление, а след това ще те ударят там, където боли.

„Не казвай на приятел това, което не би казал на враг.“

Всеки, който има приятел, е щастлив човек, но не всеки може да е сигурен, че този, когото нарича приятел, ще бъде такъв цял живот. Хората са неразбираеми същества, които се сблъскват с лични проблеми, неразбиране на света, завист и злоба. Във всеки човек има и светло, и тъмно – никой не знае кога ще се събуди този или онзи и дали изобщо ще се събуди: не изкушавайте нито приятеля си, нито врага си със слабостите си. Всички велики империи и съюзи се разпадат – такъв е законът на живота, дори ако с цялото си сърце искаме да вярваме в противното. Това, което не бихте казали на врага си, не си струва да кажете дори на приятел.

Не създавайте повод за проблеми, за да не се хвърлите стремглаво в решаването им. Има много начини да поддържате приятелството топло, но ако вашият приятел използва казаното от вас срещу вас, ще се ядосате на двама души: на себе си и на приятеля си.

Един ден стар сляп лъв, който бил изгонен от прайда, влязъл в пещера – там се скитал човек, търсейки храна и подслон. Лъвът попитал: „Кой е тук?“, а човекът отговорил: „Аз съм този, който няма да те нарани, ако ти не нараниш мен“ – човекът не искал да изкушава лъва с факта, че е човек. Така се сприятелили и тръгнали заедно на лов.

В една от гладните вечери лъвът и човекът започнали да си говорят на сърце и човекът си признал, че е човек. Гладният, сляп лъв веднага се нахвърлил върху човека и утолил глада си. Не изкушавайте никого с вашите тайни. Дори приятелите.

„Не говорете лошо за себе си.“

„Всеки, който омаловажава себе си, дава шанс да се борят срещу него. Хубаво е да се бориш срещу посегателствата от други хора, но възможно ли е да се бориш срещу себе си? Всеки, който омаловажава заслугите си, хвърля бяло знаме, преди да започне битката. Не е страшно да загубиш в честна битка, страшно е да загубиш преди това. Отношението на човек към себе си и работата му показва как другите могат да се отнасят към него: ако човек се омаловажава, другите ще последват примера му, ако се държи достойно, рамката на отношението към него ще се очертае в по-достоен начин.

Старият Окам живеел в пустинята и в продължение на десет години се опитвал да изкопае езеро, за да набави вода за себе си и за жителите. На десетата година той успял – почвата започнала да абсорбира влага и на мястото на ямата се появило езеро. Хората били невероятно щастливи от това и ходели при стареца да вземат вода. Но старецът не пожелал да се прослави като самохвалко и казвал, че водата в езерото му не е от най-чистите и въпреки десетте години работа, той не вярва, че е направил нещо ценно: „Само Господ ми позволи да постигна това!“

Хората започнаха да се отнасят към езерото му така, както той искал: веднъж един беден човек, вместо да се напие, започнал да мие краката си в него – други последвали примера му. Скоро езерото се превърнало в мръсен басейн и въпреки че старецът бил наранен от това, което се случвало с работата му, той не можел да направи нищо по въпроса – хората се отнасяли към работата му, както той им казал.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!