Ватиканa  предупреди служителите си за риска да загубят работата си, ако откажат ваксинация срещу коронавирус без основателни здравословни причини

Съответният указ от 8 февруари е подписан от губернатора на Ватикана Джузепе Бертело, съобщава Ройтерс.

В указа се казва, че ваксинацията е „отговорен избор“ поради риска от увреждане на другите.

Тези, които не могат да бъдат ваксинирани по здравословни причини, могат да получат различна позиция. Предполага се такава, на която ще контактуват с по-малко хора. В същото време те ще получават същата заплата, дори ако това е понижение.

В същото време декретът подчертава, че тези, които отказват да бъдат ваксинирани без достатъчно основания, ще бъдат предмет на специална разпоредба от закона от 2011 г. за правата и задълженията на служителите.

В него се казва, че отказът на служител да предприеме „превантивни мерки“ може да има „различна степен на последици“ и да „доведе до уволнение“.

Във Ватикана са регистрирани по-малко от 30 случая на коронавирус, повечето от които сред швейцарската гвардия, чиито служители живеят в общи казарми.

Във Ватикана, който е най-малката държава в света, работят няколко хиляди души. Повечето от тях живеят в Италия. Програмата за ваксинация във Ватикана започна през януари, а папа Франциск (84) беше един от първите, които получиха ваксината.

Отбелязва се, че папа Франциск е голям поддръжник на ваксините за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

„Това е морален избор, защото играете със здравето си, живота си, но също така играете и с живота на другите„, каза Франсис през януари.

Ватикана въведе задължителни ваксинации за журналисти, които ще придружават папа Франциск при пътуването му до Ирак следващия месец.

В четвъртък , 18 февруари, офисът на Bertello публикува изявление, в което се казва, че ще бъдат намерени „алтернативни решения“ за тези, които не искат да получат ваксината.

Той заяви, че позоваването на члена в закона от 2011 г., в който конкретно се споменава възможността за уволнение, не трябва да се разглежда като „санкциониране или наказание“ и че „свободата на личния избор“ ще бъде спазена.

Източник: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vaccine-vatican-idUSKBN2AI1IC?taid=602e602e7b82180001f79bb7&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

 

© 2021 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2021 30dumi.eu All rights reserved!