Ватиканa заплаши, че ще уволнява служители, отказали да се ваксинират срещу коронавирус

Ватиканa  предупреди служителите си за риска да загубят работата си, ако откажат ваксинация срещу коронавирус без основателни здравословни причини

Съответният указ от 8 февруари е подписан от губернатора на Ватикана Джузепе Бертело, съобщава Ройтерс.

В указа се казва, че ваксинацията е „отговорен избор“ поради риска от увреждане на другите.

Тези, които не могат да бъдат ваксинирани по здравословни причини, могат да получат различна позиция. Предполага се такава, на която ще контактуват с по-малко хора. В същото време те ще получават същата заплата, дори ако това е понижение.

В същото време декретът подчертава, че тези, които отказват да бъдат ваксинирани без достатъчно основания, ще бъдат предмет на специална разпоредба от закона от 2011 г. за правата и задълженията на служителите.

В него се казва, че отказът на служител да предприеме „превантивни мерки“ може да има „различна степен на последици“ и да „доведе до уволнение“.

Във Ватикана са регистрирани по-малко от 30 случая на коронавирус, повечето от които сред швейцарската гвардия, чиито служители живеят в общи казарми.

Във Ватикана, който е най-малката държава в света, работят няколко хиляди души. Повечето от тях живеят в Италия. Програмата за ваксинация във Ватикана започна през януари, а папа Франциск (84) беше един от първите, които получиха ваксината.

Отбелязва се, че папа Франциск е голям поддръжник на ваксините за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

„Това е морален избор, защото играете със здравето си, живота си, но също така играете и с живота на другите„, каза Франсис през януари.

Ватикана въведе задължителни ваксинации за журналисти, които ще придружават папа Франциск при пътуването му до Ирак следващия месец.

В четвъртък , 18 февруари, офисът на Bertello публикува изявление, в което се казва, че ще бъдат намерени „алтернативни решения“ за тези, които не искат да получат ваксината.

Той заяви, че позоваването на члена в закона от 2011 г., в който конкретно се споменава възможността за уволнение, не трябва да се разглежда като „санкциониране или наказание“ и че „свободата на личния избор“ ще бъде спазена.

Източник: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vaccine-vatican-idUSKBN2AI1IC?taid=602e602e7b82180001f79bb7&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

 

© 2021 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2021 30dumi.eu All rights reserved!