Най-мощната мантра: Винаги вярвайте, че сте достатъчно добри!

Всеки човек на този свят рано или късно се сблъсква със синдрома на самозванеца. Каква е причината?

Ще ви кажа една тайна: вие не вярвате особено, че сте достатъчно добри. Това е въпросът. Не вярвате, че вече имате у себе си всичко необходимо. Вие сте предприемач, основател, писател, художник. Вие обаче мислите, че не сте като всички останали – странен човек, който няма необходимите умения и шансове да постигне нещо.

Знам това, защото и аз самият някога бях такъв. Когато общувам с хора, които са успели да постигнат много повече от вас и мен, те не се смущават да ми кажат, че са имали шанс да преминат през едно и също нещо.

Изводът е, че няма стандарти, когато става въпрос за постигане на някаква цел. Няма стандарти, с които можете да сравнявате себе си и постиженията си.

Трябва да се отбележи, че нито литературните дружества, нито художествените школи, нито представителите на технологичната индустрия не установяват за новаците никакви стандарти за съответствие.

По жизнения си път със сигурност ще срещнете хора, които считат стандартите за оправдани, но не слушайте тяхното мнение. Няма значение. Тези хора са глупаци. Те не се смятат за достатъчно добри и искат да мислите същото за себе си. Те не знаят на какво сте способен и на какво не.

Ако искате да направите нещо, направете го!

Ако има път, който искате да извървите, няма смисъл да се срамувате, да се съмнявате и да го изоставяте. Първите стъпки ще бъдат най-трудни, но след това ще ви става все по-лесно и по-лесно.

Ще се научите. Ще откриете нови разклонения на пътя и ще откриете възможности да станете по-добри. Но трябва да започнете със способностите, знанията или уменията, които вече имате. Това е вашето лично ниво и само като започнете от това ниво, ще можете да съдите за напредъка си.

Хората, които не се развиват и не правят това, за което мечтаят, в крайна сметка ще станат нещастни. Те ще седят на дивана си и ще се оплакват, че са пропилели живота си. Не бъдете такива.

Винаги вярвайте, че сте достатъчно добри.

Това трябва да стане вашата мантра. Това трябва да се повтаря всеки ден. Това трябва да бъде вашето мото. Ако винаги вярвате, че сте достатъчно добри, ще имате възможността да разберете същността на това, което прави вас и вашата работа уникални. Няма да копирате други хора – какво обикновено се случва, когато постоянно се опитвате да се сравнявате с някой друг.

Ако смятате, че сте достатъчно добър, за да създадете компания или да напишете книга, няма нужда да се извинявате за това. Ще застанете до творението си и ще разказвате на всеки минувач, че е създадено от вас. И вие ще се гордеете с него, въпреки недостатъците му.

Ако винаги вярвате, че сте достатъчно добри, няма да се страхувате от тези, които са по-добри от вас. Няма да криете работата си и няма да се откажете да я покажете на редактора. Няма да се страхувате да го покажете на други хора от вашия бранш. Всъщност дори можете да съберете смелостта и напълно да заобиколите тези, които са над вас, за да станете независими.

Ако винаги вярвате в това, че сте достатъчно добри, увереността ви ще ви позволи да поискате помощ, ако е необходимо. Можете да се обърнете към всеки, който е в състояние да ви научи на това, което искате да знаете. В крайна сметка, вие сте достатъчно добри, за да работите в същата област, в която са и те. От какво се страхувате?

Срещах много хора, които не вярваха, че са достатъчно добри. Огорчаваха ме, че са изгубили живота си. Такива хора непрекъснато търсят някой, който тайно би подкрепил отказа им да се опитат да постигнат нещо и в същото време да се уверят, че могат да направят всичко, ако искат.

Бях на 18 години, когато започнах собствен бизнес. Изобщо нямах опит, но твърдо вярвах, че съм достатъчно добър и че ще успея. И така се получи.

Никога не съм спирал да мисля, че съм достатъчно добър, за да опитам нещо. Никога не съм спирал да се уча от грешките си. Реализирах проект след проект.

Съветвам всички винаги да вярват, че той е достатъчно добри, защото в противен случай няма да могат да постигнат нищо. А за мен това е пропилян живот.

По статия на Jon Westenberg

© 2020 30dumi.eu All rights reserved!

Баща освободи сина си от училище за да се отдаде изцяло на видеоигрите (видео)

Баща освободи сина си от училище за да се отдаде изцяло на видеоигрите (видео)

Докато повечето съвременни родители са все по-притеснени, че децата им са прекалено пристрастени към компютърните игри, жител на канадския град Съдбъри (Sudbury) всячески подкрепя сина си в увлечението му по…

Още по темата – във Фейсбук:


© 2020 30dumi.eu All rights reserved!