500-годишна акула живее във водите на Атлантическия океан!

акула

Може би, на  някой това ще му се стори невероятно, но сега заедно  с нас на Земята живее създание, родено през 1505 г. Според учените гренландската акула, намерена в Северния Атлантически океан, е на повече от 500 години.

И докато на сушата избухват войни и катаклизми, правят се открития и се сменят исторически епохи, това подводно чудовище безмълвно плува в океана.

Средната възраст на гренландските акули е 272 години. Това е абсолютен рекорд за гръбначните животни. Известно е, че за една година те растат с около един сантиметър. Акулата, хваната в Атлантическия океан, достига 5,5 метра дължина и тежи  повече от един тон.

С прости изчисления може да се заключи, че сега тя е на повече от 500 години. Радиовъглеродният анализ обаче показал друг резултат – 392 години. Според учените този метод за определяне на възрастта е по-точен, но не изключва потенциална грешка, предвид периода между 272 и 512 години.

rq3grebТайната на дълголетието на гренландските акули все още не е разкрита. Предполага се, че студената среда на тяхното местообитание забавя метаболизма и с него процесът на стареене. Освен това, тези живи „пазители на времето“ могат да помогнат да се погледне  в миналото и да разбере,  например, как се е променяло човешкото въздействие върху океаните.

Професор Юлиус Нилсен от Университета в Копенхаген, участвал в изследването, се готви да защити докторската си дисертация, посветена на темата за акулите дълголетници. Както съобщава той в своя Инстаграм,  от рядкото  животно е взета ДНК, прикрепен му е чипа за  сателитно проследяване и след това е освободено.

Извънземен океан, пригоден за живот, е открит на Енцелад

Извънземен океан, пригоден за живот, е открит на Енцелад

Теорията, че под ледената обвивка на Енцелад –  луната на Сатурн,  има океан подходящ…