Никола Тесла за това как да живеем в алчен свят, в който властват негодниците

От първите страници на една от книгите си Тесла пише не за науката и своите открития, а за хората, техните морални качества, честност, доброта и достойнство. Той пише емоционално, с болка:

„Имахме две правила в Смиляни [в Сърбия] – честност и доброта. Всеки, който не мамеше съседа си и беше готов да се притече на помощ, се считаше за достоен, порядъчен човек … В големия свят всичко е различно. Завършеният злодей и негодник, който спазва правилата, измислени от други негодници, се счита за достоен човек, достоен член на обществото.

Не ме интересуват техните правила. Винаги съм живял според моите, според тези, които научих в родния си дом. Винаги ми е било безразлично какво казват за мен онези, които не уважавам. Единственото, което имаше значение, какво мислеха за мен уважаваните от мен хора и това, което аз самият си мислех.

Никой не оценяваше по-строго моите действия от самия мен. И ако преди да си легна, можех да си кажа, че съм преживял деня с достойнство, тогава заспивах спокойно. Винаги съм бил над презрения свят, който се управлява от парите. „

Тесла пише и за журналистите. От огромната им маса той е общувал само с осем; изхвърлял е писма и телеграми от всички останали, без да ги чете. Причината е нечестността на журналистите, с която той неведнъж се е сблъсквал. И въобще с всеки непочтен човек Тесла се е старал да прекрати всякакво общуване:

„Един от малкото луксове, които мога да си позволя, е да общувам само с тези, с които аз искам.“

Тесла е прав. Наистина е лукс и наистина не всеки може да си го позволи.

ZEN

© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

Никола Тесла подкрепял прилагането на евгениката

Никола Тесла е широко известен с разработките си в областта на променливия ток, безжичното…

Още по темата – във Фейсбук:


© 2019 30dumi.eu All rights reserved!