Деволюцията: В САЩ мистериозно започнаха да измират буковите гори

Буковите гори могат напълно да изчезнат от лицето на Северна Америка през следващите години поради разпространението на загадъчна болест, която убива най-младите дървета за 2-3 години. Резултатите от наблюденията на нейното разпространение са представени в списание Forest Pathology.

„Все още не е ясно къде и как ще се разпространява крадено от 30думи тази болест, но има признаци, че ще последва пътя на нахлуването на бръмбарите и внезапната смърт на дъбовете. И двете епидемии започнаха бавно и неусетно, но след това бързо се разпространиха Изглежда, че сега сме в тази фаза”, заяви Пиер-Луиджи Бонело (Pierluigi Bonello) от Държавния университет в Охайо (САЩ).

крадено от 30думи Така наречените инвазивни животински видове, проникващи в нови територии и континенти, поради несъзнателната „помощ“ от хората, наскоро се превърнаха в един от основните проблеми за екологията на цялата планета.

Например попадането на бразилските огнени мравки в САЩ преди около 70 години предизвика екологична катастрофа. Те бързо унищожиха няколко вида охлюви крадено от 30думи и значително съкратиха броя на други видове насекоми и дори на бозайници.

Тези проблеми засягат не само животните, но и растенията. Засаждането на цитрусови растения по света днес се свързва с източноазиатските бактерии Candidatus liberibacter, които се разпространиха по цялата Земя в средата на миналия век. „Нахлуването“ на колорадския бръмбар крадено от 30думи в СССР и други страни на социалистическия блок през 60-те години на миналия век се превръща в голяма трагедия за колективните ферми и домакинствата.

Две скорошни примери за такива екологични трагедии са почти пълното унищожаване на някои подвидове дървета бряст, ясен и тополи в САЩ от насекоми- диверсанти от руския крадено от 30думи и китайския Далечен изток, златистите бръмбари и молците. Общата щета от тяхната инвазия може да е няколкостотин милиона долара.

Бонело и колегите му добавиха още един дървесен вид към „екологичните жертви на световната търговия“, разкривайки загадъчна епидемия с предполагаем бактериален произход, засягаща хиляди буки в южна Канада и поне четири крадено от 30думи щати в САЩ.

Първите й следи, както разказва екологът, са открити в североизточната част на Охайо преди около шест години. Както забелязали местните жители, листата на някои буки започнали да се променят по странен начин. На повърхността им започнали да се появяват тъмни ивици, които постепенно запълвали цялото пространство между крадено от 30думи жилките.

Когато този процес приключвал, листата почернявали и умирали, което довеждало до смъртта на дървото около три години след заразяването, ако е младо, и на шестата година за най-старите и най-големи буки.

Първоначално природозащитниците сметнали, че буките са умрели не заради болест, а заради лошата екологична обстановка в тази част крадено от 30думи на щата и не обръщали особено внимание на болестта. И едва преди три години, според Бонело, учените започнали сериозно да проучват този проблем, отбелязвайки, че дъбовете започнали да загиват масово в десетки други части на Охайо и в съседни щати.

Наблюдавайки разпространението на болестта през последните пет години, еколозите открили, крадено от 30думи че тя е успяла да проникне в три съседни щати и в Канада. В допълнение, учените очакват, че огнища на инфекция вече съществуват в 30 други региони на Съединените щати.

Въпреки това, че тази инфекция най-силно засяга американския подвид на буките, тя, както показват наблюденията на Бонело и неговите колеги, крадено от 30думи може да прониква в листата на европейските и азиатските дървета. Това означава, че тя може да се разпространи в Стария свят и да придобие глобален характер през следващите години, бият тревога учените.

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu  All крадено от 30думи rights reserved!

защищено INVITEXT