Проф. Николай Слатински: Вече е време за Let it be

CB33r4BWgAADkbZОригинално заглавие : Горан Благоев: Има опит за грубо потъпкване на свободата на словото и за намеса в кадровата политика на БНТ

Прав е, болезнено прав е. С едно далеч по-голямо Но.
Аз писах още преди време, че е вече време за Let it be

И дори ме цитираха в различни сайтове.
А за Let it be също така е важно времето, когато ще зазвучи, така че и за него важи правилото
По-добре късно, отколкото никога, но по-добре никога, отколкото кога да е…

Та какво е моето голямо Но към болезнената правота на Горан Благоев?
То е, че има грубо потъпкване на свободата на словото не само в БНТ.
Защото ние живеем вече в друга България, но не забелязваме това. Или се правим, че не забелязваме, защото е по-безопасно и по-прагматично.

България се промени драстично през последните 7-8 месеца като качествени (злокачествени) изменения от количествените натрупвания през последните 7-8 години. Тя не е онази демокрация, за която по инерция си я мислим. Тя е в олигархична тоталитарност, функционираща чрез демократични, формално демократични процедури.

Тези процедури, макар и да се изкористяват и извращават, се използват засега, защото вършат работа. Чрез тях се произвежда тоталитарност, обслужваща олигархията и се произвежда олигархия, прибягваща до тоталитарност – с помощта на нейните инструменти и марионетки, облечени с власт.

Ако процедурите престанат да работят безотказно (а те работят безотказно, защото са случили на овчедушна тълпа, въобразяваща си, че е общество, че дори и самоназоваваща се „гражданско общество“), тогава неизбежно ще се обърне другият край, дланта, която пропагандно и манипулативно, словесно и с откровени лъжи гали свилите се на кълбо души на сивата ни маса примирени поданици, ще се свие в юмрук и ще бие през лицата.

Тоталитарността е олигархична, защото обслужва олигархията и й позволява да държи властта в алчните си и хищни ръце, да заграбава огромен процент от БВП, да изяжда настоящето и да стъпква безпощадно бъдещето на страната ни.

Олигархичната (проолигархичната) власт е тоталитарна, защото пронизва и държи в железните си лапи и пипала всички сфери и дейности на нашия живот – политическата, икономическата, финансовата, отнасящата се до сигурността, културната, екологичната, информационната, етническата, религиозната, свързаната с криминалността, спортната и т.н., и т.п.

Не просто ги пронизва и държи, но решава задкулисно всичко във и относно тях и спуска решенията си на своите марионетки за изпълнение. Тя определя кой да командва в администрацията (като назначава на произволен и скаран със същността на съответната администрация, принцип ръководители и началници – въпиющо скарани със смисъла и съдържанието на онова, което са парашутирани да ръководят и над което да началстват).

Тя решава и кой ще работи като администрация във всяка една сфера и дейност и се стреми тази администрация да не е компетентна (дори да е непрофесионална и даже некадърна) като мениджмънт, но да бъде послушна и подпомагаща корупционните апетити на олигархията (да, и на нейните марионтеки – за да са мотивирани и верни ней).

Някой би възразил – говориш за тоталитарност, тя не е ли свързана с насилие, с еднопартийност?

За насилието вече казах – докато работи меката сила на контролираната информация и дезинформацията, на prопагандата и подмяната на действителността, на манипулацията и опростачването на общественото съзнание, няма да се прибягва очевидно и безпрекословно към твърдата сила. След това медът на меката сила ще бъде заменен с жилото на твърдата сила…

За еднопартийността е много по-очевадно – склонните към послушание партии ще бъдат задушавани в прегръдките на олигархията, като за покорност и нищо-не-правене ги възнаграждават материално и символно, финансово и статусно.

Непослушните ще бъдат маргинализирани, окарикатурявани, изхвърляни от реалната политика и дори дамгосвани с призрака на прокурорската разправа.
А за имитация на плурализъм, по който две мнения няма да има, ще се търпи опитомената и предсказуема опозиция, която се бори искрено и истински само за едно – за светлото минало, след като парадира за наследница на онези, които се бореха за светлото бъдеще.

Ето как и ето защо не само в БНТ, а навсякъде има грубо потъпкване на свободата на словото. То се прави чрез лъжливи новини, чрез опростачени медии, чрез купуване на журналистите или с хващане за шиите им или с изтръгване на езиците и перата им, с пропаганда и дезинформация, с лъжи и измами, с бръщолевене и дрънкотене, с пошли шоута и порнографски формати, с подмяна на действителността и създаване на паралелна реалност.

В резултата на това нито има свобода, нито има слово. Е, как тогава да има свобода на словото и как да се даде слово на свободата?

https://www.facebook.com/nikolay.slatinski/posts/2275752862465399

Oще по темата:

Печално: България падна до 55-то място в световния рейтинг за върховенството на закона и е на последно място в ЕС

Печално: България падна до 55-то място в световния рейтинг за върховенството на закона и е на последно място в ЕС

България стремително върви към дъното по всички показатели на правовата държава. Рейтингът, който се…