Лицето на капитала: 82% от всички световни богатства са притежание на 1% от жителите на Земята!

full

За една година състоянието на този 1% от световното население се е увеличило – сега тези богаташи притежават 82% от цялото световно богатство.

В същото време състоянието на най-бедните 3.7 милиарда човека в света въобще не се е променило. Това се  казва в  доклада на организацията Oxfam, която помага на хората, които са под прага на бедността и са пострадали от неравенството между половете.

Общото състояние на най-богатите хора в света от 2010 г. насам е нараснало с 13%. То се увеличава шест пъти по-бързо от заплатите на обикновените работници и служители.

„За директора на една от петте най-големи световни модни марки са необходими само четири дни, за да спечели парите, които  работник в шивашка фабрика в Бангладеш ще спечели за  целия си живот“, – се казва в проучването на Oxfam.

Изпълнителният директор на организацията Уини Бияма счита, че ръстът на състоянието на милиардерите  демонстрира не развитието на световната икономика, а провала на съществуващата система.

„Хората, които шият дрехи, правят телефони и произвеждат храна, се експлоатират за да осигуряват стабилни доставки на евтини стоки и да увеличават печалбите на корпорациите и милиардерите“, посочва Бияма.

Oxfam отбелязва, че жените в световен мащат печелят стабилно по-малко от мъжете. Те обикновено работят на нископлатени позиции и на опасни места. Организацията посочва, че работниците се експлоатират във всички страни по света – както в Бангладеш, така и в САЩ.

Според Oxfam най-богатите хора в света притежават около 426 милиарда долара. Същото състояние общо имат 3,6 милиарда от най-бедните хора в света. Всеки от тях има около $ 118.

 

Последвайте ни в Телеграм

По темата:

Германия : 10 на сто от семействата притежават повече от половината капитали

Световното богатство все по-жестоко се контролира от богаташите

Световното богатство все по-жестоко се контролира от богаташите

 Проучване: почти половината от световното богатство се  контролира  от една малка група от хора,…