EU_Commission_header

Днес Европейската комисия предложи на Европейския съвет да започне процедура срещу Полша,  съгласно член 7 от  Лисабонския договор, което ще доведе до отнемане правото глас на Полша в институциите на ЕС.

Това се случва за  първи път  –  ЕС предприема такава процедура срещу държава-членка.

– Ние активирахме член 7 с натежало сърце, но нямахме избор, предвид фактите. Нямахме друг избор. Това не се прави заради Полша, а заради целия ЕС – каза вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, който ръководи процеса срещу Полша.

Тимерман обаче изрази надежда, че Брюксел и Варшава ще могат да продължат разговорите по спорните въпроси.

В първоначалната си реакция на решението на Европейската комисия,  представител на полското правителство заяви, че решението е политически мотивирано.

Европейската комисия обвинява Полша в нарушаване на правилата на ЕС за върховенството на закона, след като полският парламент прие закони за съдебната реформа. ЕС също така  оспорва  и решението на мнозинството от полската управляваща партия   да не позволи на петимата нови членове на Върховния съд, назначени преди изборите от предишното правителство през 2015 г., да встъпят в длъжност в съда.

Предложението на Европейската комисия за активиране на член 7 ще бъде внесено в Европейския съвет, където Полша не може да упражни своето вето, но други държави, като Унгария, обявиха, че ще го блокират и няма да позволят това да се случи и на Варшава да се отнеме  правото на глас в ЕС.

От друга страна, президентът на Европейския съвет Доналд Туск, който е член на опозиционната полска партия Гражданска платформа,  и е силен критик на сегашното правителство на Полша и настоява за интервенцията на Брюксел.

Пучдемон: Европейският съюз е клуб на упадъчни държави, обвързани със съмнителни бизнес интереси

Пучдемон: Европейският съюз е клуб на упадъчни държави, обвързани със съмнителни бизнес интереси

Каталония трябва да гласува дали иска да бъде в Европейския съюз – „клуб от…

Орбан: Заплахата на ЕС за съдебни действия срещу Унгария е смешна

Орбан: Заплахата на ЕС за съдебни действия срещу Унгария е смешна

Отдалече можете да почувствате политическия опортюнизъм. Ако ги вземем на сериозно и ние ще…

Защо така агресивно се налага духовна нищета и олигофрения?

Защо така агресивно се налага духовна нищета и олигофрения?

В резултат селекция и възпитание на определен вид „хомо сапиенс“, сега планета е залята…