Разпадът на ЕС: Варшава подготвя официален иск към Германия за репарации

19336522_303

Варшава се готви да изпрати на Берлин официално искане за плащане репарации за щетите, понесени от Полша по време на Втората световна война. Това заяви председателят на Съвета на министрите на тази страна Беата Шидло в четвъртък, 7 септември, в ефира на  полската радиостанция RMF FM.

„Полското правителство официално ще представи позицията си по въпроса за репарациите, веднага щом бъде взето политическо решение“, каза тя.

Според министър-председателя „Полша има право“ на материално обезщетение и не възнамерява да се откаже от съответните искания. Същевременно Беата Шидън направи уговорката, че по този въпрос Варшава е за диалог с Берлин.

В четвъртък, 24 август, полският премиер обяви, че страната му има право на обезщетение от Германия. „Ние сме жертви на Втората световна война, на които не са компенсирани щетите“, каза тя. В подкрепа на тази идея е и министърът на националната отбрана на Полша Антоний  Махеревич.

В началото на август, депутатът от управляващата партия „Право и справедливост“ Аркадиуш Mулярник заяви, че Бюрото за правен анализ на Сейма проучва възможността за предявяване на такива искания

Берлин обаче е убеден, че въпросът е приключен

В Берлин  настояват, че въпросът за репарациите отдавна е уреден. През 1953 г. Полша доброволно се отказва от плащания от Германия за щетите, понесени по време на войната.

по материали на DW