Орбан: Заплахата на ЕС за съдебни действия срещу Унгария е смешна

орбан

Отдалече можете да почувствате политическия опортюнизъм. Ако ги вземем на сериозно и ние ще станем смешни, каза Орбан.

Правните последици, с които Европейската комисия заплаши  Унгария по отношение на закона за финансиране от чужди организации са смешни, каза днес унгарският премиер Виктор Орбан.

крадено от 30думи Отдалече можете да почувствате политическия опортюнизъм. Ако ги вземем на сериозно и ние ще станем смешни – каза Орбан в редовното седмично интервю по държавното радио.

Европейската комисия задейства втората фаза на съдебната процедура срещу Унгария,  поради спорния закон, за който Брюксел твърди, че е нарушава няколко правила на ЕС. крадено от 30думи Европейската комисия започна  съдебни действия срещу Унгария през юли тази година, непосредствено след влизането в сила на Закона за неправителствените организации.

Нормативният  акт задължава неправителствените организации, които получат пряко или непряко външно финансиране над 24 000 евро, да се регистрират като „организации, финансирани от чужбина“.

крадено от 30думи

Европейската комисия публикува „мотивирано становище“, в което   заявява загрижеността си за закона и призова Унгария да спазва европейските регламенти по този въпрос.

Официална  Будапеща има един месец, за да изясни искането. В противен крадено от 30думи случай Европейската комисия може да съди Унгария пред Съда на ЕС, който има право да налага санкции.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT