Орбан: Заплахата на ЕС за съдебни действия срещу Унгария е смешна

орбан

Отдалече можете да почувствате политическия опортюнизъм. Ако ги вземем на сериозно и ние ще станем смешни, каза Орбан.

Правните последици, с които Европейската комисия заплаши  Унгария по отношение на закона за финансиране от чужди организации са смешни, каза днес унгарският премиер Виктор Орбан.

– Отдалече можете да почувствате политическия крадено от 30думи опортюнизъм. Ако ги вземем на сериозно и ние ще станем смешни – каза Орбан в редовното седмично интервю по държавното радио.

Европейската комисия задейства втората фаза на съдебната процедура срещу Унгария,  поради спорния закон, за който Брюксел твърди, че е нарушава няколко правила на ЕС. Европейската комисия започна  съдебни действия крадено от 30думи срещу Унгария през юли тази година, непосредствено след влизането в сила на Закона за неправителствените организации.

Нормативният  акт задължава неправителствените организации, които получат пряко или непряко външно финансиране над 24 000 евро, да се регистрират като „организации, финансирани от чужбина“.

Европейската комисия публикува „мотивирано становище“, в което   заявява загрижеността си крадено от 30думи за закона и призова Унгария да спазва европейските регламенти по този въпрос.

Официална  Будапеща има един месец, за да изясни искането. В противен случай Европейската комисия може да съди Унгария пред Съда на ЕС, който има право да налага санкции.

защищено INVITEXT