Швеция не въведе карантина, но се уплаши от нарастването на броя на милиардерите

Швеция не въведе карантина, но се уплаши от нарастването на броя на милиардерите

Шведските власти са разтревожени от увеличаването на броя на милиардерите в страната през 2020 г. на фона на кризата, причинена от пандемията от коронавируса, тъй като това показва нарастваща разлика между богатите и бедните, пише Блумбърг.

Ситуацията с неравенството се влоши в Швеция през последните години поради строгата финансова политика, която доведе до раздуването на цените на активите на фондовия пазар и, напоследък, скок на безработицата в страната на фона на COVID-19.

Миналата година 40 от поданиците на кралството станаха милиардери в шведски крони и доларови милионери, благодарение на нарастващите стойности на фондовите пазари, според проучване на Dagens Industri.

Общото богатство на 169 шведски предприемачи или богати семейства през 2020 г. нарасна с 295 милиарда крони (35 милиарда долара) до 1,3 трилиона крони. Това съответства на приблизително 40% от всички частни спестявания в Швеция, държани в акции и дялови фондове.

Министърът на финансите на Кралството Магдалена Андерсон заяви, че вижда „очевиден риск“ от така нареченото К-образно икономическо възстановяване, при което богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни. Шефът на Министерството на финансите, заедно със съмишленици в коалицията, водена от социалдемократите, намекна, че правителството може да използва данъците, за да подобри ситуацията с неравенството в страната.

По време на пандемията Швеция стана единствената държава в Европа и една от малкото страни в света, която се отказа от карантина. Властите на кралството се надяваха, че това не само ще развие колективен имунитет, но и ще намали негативното въздействие на пандемията върху икономиката.

По предварителни данни подходът на шведските власти се оправда. Местните статистически данни показват, че БВП на кралството е нараснал повече от очакваното през третото тримесечие на 2020 г. През периода от юли до септември икономиката на страната нараства с 4,9% в сравнение с второто тримесечие, докато очакванията бяха за ръст с 4,3%.

© 2021 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2021 30dumi.eu All rights reserved!

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм