Швеция не въведе карантина, но се уплаши от нарастването на броя на милиардерите

Шведските власти са разтревожени от увеличаването на броя на милиардерите в страната през 2020 г. на фона на кризата, причинена от пандемията от коронавируса, тъй като това показва нарастваща разлика между богатите и бедните, пише Блумбърг.

Ситуацията с неравенството се влоши в Швеция през последните години поради строгата финансова политика, която доведе до раздуването на цените на активите на фондовия пазар и, напоследък, скок на безработицата в страната на фона на COVID-19.

Миналата година 40 от поданиците на кралството станаха милиардери в шведски крони и доларови милионери, благодарение на нарастващите стойности на фондовите пазари, според проучване на Dagens Industri.

Общото богатство на 169 шведски предприемачи или богати семейства през 2020 г. нарасна с 295 милиарда крони (35 милиарда долара) до 1,3 трилиона крони. Това съответства на приблизително 40% от всички частни спестявания в Швеция, държани в акции и дялови фондове.

Министърът на финансите на Кралството Магдалена Андерсон заяви, че вижда „очевиден риск“ от така нареченото К-образно икономическо възстановяване, при което богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни. Шефът на Министерството на финансите, заедно със съмишленици в коалицията, водена от социалдемократите, намекна, че правителството може да използва данъците, за да подобри ситуацията с неравенството в страната.

По време на пандемията Швеция стана единствената държава в Европа и една от малкото страни в света, която се отказа от карантина. Властите на кралството се надяваха, че това не само ще развие колективен имунитет, но и ще намали негативното въздействие на пандемията върху икономиката.

По предварителни данни подходът на шведските власти се оправда. Местните статистически данни показват, че БВП на кралството е нараснал повече от очакваното през третото тримесечие на 2020 г. През периода от юли до септември икономиката на страната нараства с 4,9% в сравнение с второто тримесечие, докато очакванията бяха за ръст с 4,3%.

© 2021 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2021 30dumi.eu All rights reserved!