Американски учени: Климатичната катастрофа на Земята ще настъпи през 2100 г.

климатична катастрофаАмерикански учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа  през 2100 г. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, съобщава Daily Mail.

В работата на учените са дадени оценки на влиянието на увеличаването на средните годишни температури върху условията на обитаване на Земята, като   учените  разглеждат три сценария.

Според първият, „опасен“ сценарий, увеличението на средната температура с  не повече от  3 градуса по Целзий,  ще доведе до увеличаване на броя и интензивността на урагани, наводнения, засушавания.

Повишаването на температурата в диапазона от 3-5 градуса,  ще предизвика пълното унищожаване на ледената покривка на Западна Антарктида и изчезването на дъждовните гори в Амазония, а  под заплаха заради топлина и глад ще се окажат няколко  милиарда човека.  Този сценарий се счита за „катастрофален“, като вероятността за възникването му е 5 процента.

В „свръкатастрофалния“ или „екзистенциален“ сценарий, средната годишна температура ще се увеличи с повече от 5  градуса, но систематична оценка  на последствията от такова развитие  учените не са правили.

Известно е, че в този случай човечеството ще се изправи пред остър недостиг на основни ресурси, по-специално –  питейна вода.

Измененията на климата – предизвикани от отслабването на магнитното поле на Земята

Измененията на климата – предизвикани от отслабването на магнитното поле на Земята

Скорошно проучване на датски учени позволи да се направи предположение, което може да стане…

Забравете за климата! Бойте се от магнитното поле на Земята

“ Забравете за глобалното затопляне ! По-добре се тревожете за магнитосферата“ – все по-често…

Климатът бил мъжки и женски?

Малко хора знаят, че  един от дните на конференцията по изменението на климата във…